SİHA’lardan yarım yamalak dramlar çıkarırken, gözardı edilen gerçek dramlar

Terörle mücadele sözkonusu olduğunda Avrupası, Amerikası insan hakları, demokrasi, ifade özgürlüğüyle ilgili bildikleri bütün ezberleri unutuyor. Terörle en etkili biçimde nasıl mücadele edilmesi...

Terörle mücadele sözkonusu olduğunda Avrupası, Amerikası insan hakları, demokrasi, ifade özgürlüğüyle ilgili bildikleri bütün ezberleri unutuyor. Terörle en etkili biçimde nasıl mücadele edilmesi gerekiyorsa öyle mücadele ediyorlar.  En küçük bir terör saldırısı karşısında hemen “olağanüstü hal” ilan edebiliyorlar.

Amerika kendi ülke sınırlarında yasaları yeterince uygun değil diye sorgusuz, yargısız, sualsiz yakaladığı insanları en ağır insani koşullarda hürriyetlerinden yoksun bırakabilmek için yasalarının işlemediği Guantonamo gibi toplama kampları uygulaması ihdas edebiliyor. Yetmiyor, sorgulama uçaklarıyla işkenceli sorgulamalarını uluslararası hava sahalarında uygulayabiliyor.

Bütün bu uygulamalara karşı kendi medyalarında doğru dürüst bir eleştiriye konu bile olmuyorlar. Çünkü bu uygulamaların “teröre karşı mücadele” gibi akan suları durduran bir mazereti vardır. Çünkü terör kelimenin tam anlamıyla bir insanlık suçudur.

Türkiye ise yıllarca kendi terörle mücadelesini aynı Avrupa ve Amerika’nın Türkiye’den beklediği demokratik sınırlar içinde verdi. Teşvik edilen demokrasi standartlarının giderek teröre hizmet eden boyutları olduğu şimdi daha iyi fark ediliyor. Aslında demokrasinin terörü desteklemesi veya teröre hizmet etmesi elbette gerekmiyor ve sırf teröristler demokratik hak ve özgürlükleri suiistimal ediyorlar diye asla demokrasi standartlarından vazgeçmemek gerekiyor. Ancak terörizmin hak ettiği bir muamele de vardır ve demokrasi sınırları içinde onunla baş edebilmek pekala mümkün.

Sözü bu meyanda fazla uzatmadan diyebiliriz ki, Türkiye yıllardır terörle mücadele ettiğini sanıyordu, oysa bütün yaptığımız bir çok nedenden dolayı havanda sadece su dövmekten ibaretmiş.

Bu mücadeleyi boşa çıkaran bir sebep tabii ki güvenlik güçleri içindeki ihanet. Kumandası dışarıda olan FETÖ, sahiplerinin izin verdiği ölçüde harekete geçiyor buna karşı Türkiye kamuoyuna terörle “kahramanca” mücadele ediyor görüntüsünü vermeyi de çok iyi başarabiliyorlar, böylece kamuoyunu uyutuyorlardı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 354 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 397 Okunma Bayramınız cennette olsun! 13 Nisan 2024 | 63 Okunma Bayram, Gazze, Doğu Türkistan, Sudan ve Gannuşi 10 Nisan 2024 | 104 Okunma Gazze’ye yardıma layık olmak 08 Nisan 2024 | 75 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar