Önüm arkam sağım solum…

Şişli Belediyesi'nin logosundaki üzerinden bir Türk bayrağı uzanarak dalgalanan kule biçimli eser ilçedeki tepelerden birinde dikili Abide-i Hürriyet Anıtı'nın ta kendisi.1911'de bizzat Enver Paşa'nın...

Şişli Belediyesi'nin logosundaki üzerinden bir Türk bayrağı uzanarak dalgalanan kule biçimli eser ilçedeki tepelerden birinde dikili Abide-i Hürriyet Anıtı'nın ta kendisi.
1911'de bizzat Enver Paşa'nın katıldığı törenle açılan Abide-i Hürriyet Anıtı 31 Mart vakasında hayatını kaybeden 3 subay 71 asker için yaptırılmıştı.
Bu topraklardaki ilk ulusal anıt kabul edilen Abide-i Hürriyet'e zamanla 2. Meşrutiyet'in ve İttihatçıların önemli isimleri de defnedildi.
1996'da ise Tacikistan'daki mezarından alınıp getirilen Enver Paşa'nın istirahatgâhı oldu.
Anıttan beş altı kilometre ötede ise ondan da ünlü Taksim Anıtı var.
1928'de açılan bu anıtta heykelleri olanlar arasında Atatürk'ün hemen sağındaki iki kişi dönemin önemli Ruslarından.
Bunlardan biri, Mihail Frunze Anadolu'daki Kurtuluş Savaşı sırasında Kuvayı Milliyecilerle ilişkilerde kritik rol oynamış, yararlılığı olan isimlerin başında geliyor.
Aynı Frunze, hemen hemen aynı yıllarda Orta Asya'da Türkistan merkezli bağımsızlık hedefli Basmacılar Hareketi'nin başına geçen Enver Paşa'nın Ağustos 1922'de şehit olduğu operasyonu yöneten birliğin de üst komutanıydı.
31 Mart'ı bastırmaya gelen Hareket Ordusu'nun isim babası, beyannamesini kaleme alan ve ilk Kurmay Başkanı olan Mustafa Kemal'di. Ordu İstanbul'a yaklaştığında bu göreve Enver getirildi.
Hareket Ordusu'nun içindeki subaylar sonraki elli yılı hatta daha geniş bir perspektifle bakarsak bugünümüzü bile etkileyen en önemli kişiler oldular.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Elde var bir 12 Ocak 2018 | 174 Okunma Karmaşık gibi ama değil 09 Ocak 2018 | 1.450 Okunma Otomatik cihazlar ve zihnimiz 05 Ocak 2018 | 2.375 Okunma Yarım trilyonluk oyuncak galerisi 19 Aralık 2017 | 2.461 Okunma Yahudi cep telefonu 15 Aralık 2017 | 260 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar