Lafla peynir gemisi yürür mü?

Winston Churchill 1914'te İngiliz filosuyla çarpışıp sonra Boğazlardan içeri giren ve nihayetinde Türk bayrağı çekilip satın alındığı açıklanan Goeben zırhlısı için...

Winston Churchill 1914'te İngiliz filosuyla çarpışıp sonra Boğazlardan içeri giren ve nihayetinde Türk bayrağı çekilip satın alındığı açıklanan Goeben zırhlısı için “Ortadoğu halklarına daha önce hiçbir geminin taşımadığı ölçüde katliam, sefalet ve yıkım getirmiştir” der.

Churchill Osmanlı'nın Yavuz adını verdiği geminin Türklerin savaşa girmesine neden olduğu ve böylece savaşın Ortadoğu coğrafyasına taşındığını, yaşanan bütün acıların sorumlusu olduğunu böyle ifade ediyor.

Kendisi tarihin gördüğü en pragmatist politikacılardan ve en büyük yalancılardan olduğu için böyle bir cümle kurması şaşırtıcı değil. Ta 1912'de Osmanlı'nın İngiliz firmalarına sipariş ettiği Reşadiye ve Sultan Osman dretnotlarına el komayı düşünen bu zat bizzat Osmanlı'nın Almanya safında savaşa girmesini tetikleyen birinci kişidir.
Kurduğu afili cümlelerle tarihi tersinden anlatmaya meraklı, kendi açık hata ve suçlarını örtmekte mahir Churchill'in yalanı da belki bir asırdır hakikat muamelesi görüyor.

Kazım Karabekir'in anılarında “Eğer İngiltere iki dretnottan birini verse belki de savaşta tarafsız kalırdık” dediği bu dretnot işinin Türkler üzerinde nasıl bir etki yaptığını ne Londra ne Churchill kendi elçilik uyarılarına rağmen hiç takmamıştı o zaman.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Elde var bir 12 Ocak 2018 | 174 Okunma Karmaşık gibi ama değil 09 Ocak 2018 | 1.450 Okunma Otomatik cihazlar ve zihnimiz 05 Ocak 2018 | 2.375 Okunma Yarım trilyonluk oyuncak galerisi 19 Aralık 2017 | 2.460 Okunma Yahudi cep telefonu 15 Aralık 2017 | 260 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar