İttifaklar, müttefikler

Cumhurbaşkanı’nın İran gezisinin zamanlaması, heyetin ağırlığı, muhtemel içeriği bu ziyarete Türk tarafının ne kadar değer verdiğini gösteriyorsa Tahran’ın karşılama için...

Cumhurbaşkanı’nın İran gezisinin zamanlaması, heyetin ağırlığı, muhtemel içeriği bu ziyarete Türk tarafının ne kadar değer verdiğini gösteriyorsa Tahran’ın karşılama için hazırlığı, tören ve Sadabad Sarayı’nın seçilmesi gibi simgesel detaylar muhataplarımızın da verdiği önemi gösteriyordu.

Görüşmenin çok olumlu geçtiğini taraflar açıklarken mutabakata varılan başlıklar da her iki ülke için gerçekten önemli görünüyor.

Özellikle Kuzey Irak referandumu üzerinden ayrılıkçı Kürt politikasına karşı Ankara ve Tahran yönetimleri epey yakınlaşmıştı zaten. Suriye’deki ayrı duruşlar veya başka bazı konulardaki farklı cephelerde yer almaları bu sorunlara rağmen bir arada yaşama ve birlikte üretilebilecek alanlardaki işbirliğine uzun zamandır engel değil. İran’ın nükleer çalışmaları veya ambargoya maruz kaldığı yıllardaki Türkiye’nin tutumu bunun örneklerinden. İki ülkesiz bölgesel sorunların çözülmesi ya çok zor ya imkansız. Tersinden, iki ülkenin itiraz ettiği meselelerin de yolunda gitmesi epey zor. Uzak ve yakın tarih bunların tecrübeleriyle dolu. Son kritik gelişmeler yani Suriye iç savaşı ve sonrasında halen yaşanmakta olan süreç ile Irak’ta Kürt Bölgesel Yönetimi’nin referandumu da gösteriyor ki iki ülkenin pozisyonu, çatışması ya da işbirliği ciddi sonuçlar doğurma potansiyeline sahip.

Tam bu sırada Türkiye’nin Batı yönlü, NATO üyelikli, stratejik müttefikli ABD ile bağları, Rusya ile yine hem tarihsel hem son bir iki yılda artan konjonktürel olarak gittikçe güçlenen bağlarının yanına İran düşmanlığını yeniden ikamet etmek isteyen yeni Amerikan yönetimi ile Tahran’la birçok alanda müttefik gibi davranan Rusya’nın duruşu göze batıyor. Çarpmıyor, batıyor!

Her ikisi de Suriye’nin geleceği konusunda da hele Putin’in son açıklamasına bakarsak referandum konusunda İran ve Türkiye’den çok uzakta bir konum almayı tercih etmiş görünüyorlar.

Ortak ve genel kabul gören talep Barzani yönetiminin referandumdan geri adım atması ve bu onun da yönetiminin de en azından siyaseten hayata geçirmesi çok mümkün görünen bir şey değil, hele ki şu sıra, sıcağı sıcağına. ABD’nin yarım ağız, yaptırımsız itirazı ile Moskova’nın destek anlamına gelecek açıklamalarından sonra bu adımın atılması daha da zorlaşıyor üstelik.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Elde var bir 12 Ocak 2018 | 174 Okunma Karmaşık gibi ama değil 09 Ocak 2018 | 1.452 Okunma Otomatik cihazlar ve zihnimiz 05 Ocak 2018 | 2.375 Okunma Yarım trilyonluk oyuncak galerisi 19 Aralık 2017 | 2.462 Okunma Yahudi cep telefonu 15 Aralık 2017 | 261 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar