Genişletilmiş Ortadoğu ve…

… Kuzey Afrika Bölgesi İle Müşterek Bir Gelecek ve İlerleme İçin Ortaklık İnisiyatifi”.Bizim kısaca BOP diye andığımız projenin tam adı bu kadar uzun aslında.ABD’de George W. Bush döneminde...

… Kuzey Afrika Bölgesi İle Müşterek Bir Gelecek ve İlerleme İçin Ortaklık İnisiyatifi”.

Bizim kısaca BOP diye andığımız projenin tam adı bu kadar uzun aslında.

ABD’de George W. Bush döneminde yani 11 Eylül sonrası gündeme gelen BOP’la ilgili dönemin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın “yirmi iki ülkenin sınırları ve rejimi değişecek” cümlesi üzerine bugüne kadar yüzlerce yazı yazıldı.

Pakistan’da Başbakan’ın görevden alınması ister istemez akla yeniden o günleri, bu projeyi, Rice’ın o çok atıf yapılan cümlesini getirdi. Sadece Pakistan mı?

Şimdi bile Afganistan’da Irak elçiliğine saldırı, Suriye meselesinin altı yıldır süren bitmek bilmeyen iç savaşı, Lübnan sınırındaki hareketlilik, zaman zaman kendi sınırlarımızın altındaki hareketlilik, İran’ın bütün bu olup bitenlerin içinde bir şekilde yer alması, Kuzey Afrika’da Libya başta her bir ülkede yaşananlar, Yemen’deki savaş, kimi ülkelerin resmen kiminin fiilen bölünmüşlüğü, Filistin yönetimindeki etkileri henüz ortaya çıkmamış dönüşümler, Mısır’daki askeri diktatörlük, İsrail’in Kudüs saldırganlığı vesaire vesaire… ne çok hatırlatan şey var tam da kast edilen coğrafyada.

Peki bunlar sadece BOP'un kaçınılmaz sonuçları mı?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Elde var bir 12 Ocak 2018 | 174 Okunma Karmaşık gibi ama değil 09 Ocak 2018 | 1.452 Okunma Otomatik cihazlar ve zihnimiz 05 Ocak 2018 | 2.375 Okunma Yarım trilyonluk oyuncak galerisi 19 Aralık 2017 | 2.462 Okunma Yahudi cep telefonu 15 Aralık 2017 | 261 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar