Geldiğimiz nokta

Duran saat bile günde iki kere doğruyu gösterir ya, benimki de o hesap. “Tutturamam”, “yok, ben tahmin yapmayayım”, “nasılsa bilemeyeceğim”, “boşver ya, zaten ne dersem tersi çıkar” derken derken sonucu...

Duran saat bile günde iki kere doğruyu gösterir ya, benimki de o hesap. “Tutturamam”, “yok, ben tahmin yapmayayım”, “nasılsa bilemeyeceğim”, “boşver ya, zaten ne dersem tersi çıkar” derken derken sonucu en çok etkileyecek etmenleri olsun doğru tahmin ettim galiba.

Milliyetçi ve siyasal olanlar başta olmak üzere Kürt oyları ile orta sınıf'ın etkisini önemsemek gerektiğini savunuyordum, keza bence böyle oldu.

Gerek Güneydoğu'da evet'lerden gelen artış gerek MHP tabanındaki yarılmaya rağmen ama üçte bir ama dörtte birlik yoksa yarıdan fazla mı… bilinmez, bir destek gözle görünür halde sonuçlara bakınca.

Orta sınıf ise büyükşehirler, metropol ilçelerde kendisini hissettirmiş görünüyor.

Birçok il ve ilçeye de bakılabilir şüphesiz ama özellikle İstanbul'da Eyüp, Üsküdar, Fatih örneğinden bile yola çıkarak AK Parti orta sınıf seçmeninde oranını kestirmenin şu anda mümkün olmadığı bir hayır veya oy vermeme eğilimi açık.

Bütün bunları zaten çıkan sonuca bakarak da anlamak mümkün.

Matematiği AK Parti yüzde 50, MHP yüzde 12 olarak başlattığınızda bu toplama Güneydoğu'daki artıyı ekleyince yüzde 51.5 sonucunun sebeplerini bulmak gerekiyor.

Sabah açıklanan yüzde 13 işsizlik oranından başlayıp turizm gelirlerindeki gerilemeye kadar çok sayıda ekonomik etkeni de hem bu tablo hem orta sınıf açısından evet'i azaltıp hayır'a yönlendirdiğini iddia etmek makul.

Yine de bütün bunlara bir “galiba” ekliyorum çünkü bir bardak çaya kaç şeker atıp karıştırıldığını anlamak bile biraz emek istiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Elde var bir 12 Ocak 2018 | 174 Okunma Karmaşık gibi ama değil 09 Ocak 2018 | 1.452 Okunma Otomatik cihazlar ve zihnimiz 05 Ocak 2018 | 2.375 Okunma Yarım trilyonluk oyuncak galerisi 19 Aralık 2017 | 2.462 Okunma Yahudi cep telefonu 15 Aralık 2017 | 261 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar