En kötü ihtimalde bile

Son yazıda “Çoktan seçmeli hayat” başlığıyla futboldan örnek verip Ortadoğu'da neler olabileceğine değinmemizin üzerinden gün geçmedi, Pentagon'un Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt devleti oluşması...

Son yazıda “Çoktan seçmeli hayat” başlığıyla futboldan örnek verip Ortadoğu'da neler olabileceğine değinmemizin üzerinden gün geçmedi, Pentagon'un Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt devleti oluşması için silah yardımı adımının haberi düştü ajanslara.
Amerika Birleşik Devletleri ya da ABD Başkanı Trump demedim. Özellikle demedim. Pentagon, dedim.
Çünkü görünen o ki şu ara hele ki bu alanda kararları Pentagon alıyor.
Pentagon ne?
Türkiye, bir çok alanda olduğu gibi bu alanda da yeterli kaynak üreten, akademik çalışma yapılan bir ülke olmadığı için iyi kötü çeviriler veya biraz uzman olmuşların anlatımları en çok da bizzat Amerikan basınında çıkanlarla kim kimdir, hangi kurum neye karşılık gelir, güç dengeleri nasıl işliyor… gibi sorulara cevap bulmaya çalışıyoruz.
Görünen, Trump tıpkı seçildiği zamanki gibi yönetime tam hakim değil.
Suriye'de aslında çoğunluğunu PKK'nın oluşturduğu belirli bir grup Kürtlere silah yardımını onaylamasının ardından FBI Başkanını görülmemiş şekilde görevden alması bir güç gösterisinden çok içinde bulunduğu zafiyetten kurtulma çabasının adımlarından biri olarak yansıyor.
Artık yönetimi yavaş yavaş eline mi alır, başladığı gibi hep “topal ördek” olarak mı sürdürür, göreceğiz. Ve bu durum bizi yakından ilgilendiren bir süreçle kesiştiği için ilgi alanımızda. Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'da kararları Başkan mı Pentagon mu verecek?
Kısa vadede görünen o ki Pentagon veriyor. Silahlı güç yani. Sadece silahlı değil bir planı ve stratejisi olduğu da görülen bir güç.
Olup bitenlere bakınca ister istemez Amerikalı gazeteci Seymour Hersh'in Suriye hakkında daha önce yazdıkları akla geliyor. Hersh çok önceleri Pentagon'un Obama'nın politikalarına karşı çıkıp ve kimi manevralarla bunları önleyip başka bir yol tutulmasına, ABD'nin politikasını radikal şekilde dönüştürmesine neden olduğunu yazmıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Elde var bir 12 Ocak 2018 | 174 Okunma Karmaşık gibi ama değil 09 Ocak 2018 | 1.450 Okunma Otomatik cihazlar ve zihnimiz 05 Ocak 2018 | 2.375 Okunma Yarım trilyonluk oyuncak galerisi 19 Aralık 2017 | 2.460 Okunma Yahudi cep telefonu 15 Aralık 2017 | 260 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar