Dünya Suriyeliler Günü

Birleşmiş Milletler 15 Mart'ı Dünya Suriyeliler Günü olarak kabul edecek.Ne zaman?Muhtemelen elli yıl kadar sonra…Değil mi ki 1857'de 40 bin dokuma işçisi kadının grevini kırmak için saldıran polis 129'unu...

Birleşmiş Milletler 15 Mart'ı Dünya Suriyeliler Günü olarak kabul edecek.
Ne zaman?
Muhtemelen elli yıl kadar sonra…
Değil mi ki 1857'de 40 bin dokuma işçisi kadının grevini kırmak için saldıran polis 129'unu öldürdü ama Birleşmiş Milletler ancak 120 yıl sonra bunu resmileştirebildi… Dünya Suriyeliler Günü de ancak elli yıl sonra akledilebilecektir.
Bir başka Clara Zetkin çıkıp Suriyeli milyonların yaşadığı acı, ölüm, sürgün, açlığı… denizlerde boğulmayı, çöllerdeki naylon çadırlarda nefessiz kalmayı, unutulmuş hücrelerde açlıktan ölmeyi, modern çağdaş Batılı başkentlerde itilip kakılmayı hatta tecavüze uğramayı… yirmi birinci yüzyılda bir insanın başına gelmesini asla tahmin edemeyeceğiniz ne kadar kötülük varsa hepsini yaşamış bu insanların yaşadıklarını ölümsüzleştirecektir.
O gün yaşayıp bu resmileşmiş, küreselleşmiş anmayı görenler birbirine Suriye işi hediyelik eşyalar alıp verecek. Suriye işi dediğime bakmayın, muhtemelen Çin'de Tayvan'da üretilmiş şeyler olacak her dükkanda karşınıza çıkanlar. Ucuz, her keseye göre yani…
Parası olanlar tabii ki antika olanı, vintage olanı; olmayanlar çakma veya yeniden üretilmiş olanları, replikaları satın alacaklar.
Nasıl ki ne Zetkin ne yakın arkadaşı Rosa Luxemburg böyle bir girişimin sonunun kapitalizme daha fazla hizmet eden yeni bir araca dönüşmesini öngörmediyse ölüp gitmiş Suriyeliler anısına dikilen süslü ve gerçekten anekdotlara sahip mermer sütunların hatırası da bir şeye yaramayacak.
Zetkin kalp krizinden ölürken Moskova'da veya Luxemburg yenik ordunun faşistleri tarafından nehir kenarında darp edilip kurşunlanıp o nehre fırlatılırken Dünya Kadınlar Günü'nün dönüşeceği şeyi hâyâl bile edemezdi şüphesiz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Elde var bir 12 Ocak 2018 | 174 Okunma Karmaşık gibi ama değil 09 Ocak 2018 | 1.452 Okunma Otomatik cihazlar ve zihnimiz 05 Ocak 2018 | 2.375 Okunma Yarım trilyonluk oyuncak galerisi 19 Aralık 2017 | 2.462 Okunma Yahudi cep telefonu 15 Aralık 2017 | 261 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar