Çölde faylar yeniden kırılacak

Geldik epeyden beridir Suudi Arabistan denilen ülkeye.Bir öncekinin vefatı üzerine tahta çıkan kral veliahtını değiştirdi; yeni veliaht kendi oğlu oldu.Bu değişim bölgeyi takip edenler için...

Geldik epeyden beridir Suudi Arabistan denilen ülkeye.

Bir öncekinin vefatı üzerine tahta çıkan kral veliahtını değiştirdi; yeni veliaht kendi oğlu oldu.

Bu değişim bölgeyi takip edenler için şaşırtıcı değil, hatta beklenen bir gelişme. Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Zekeriya Kurşun da konunun ve coğrafyanın uzmanı akademisyenlerden biri olarak bu değişimi doğal bulanlardan.

Kurşun, Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği (ORDAF) için dün yazdığı analizde Kral Selman bin Abdülaziz’in yaşı ve sağlık durumu nedeniyle Muhammed bin Selman’ın birinci veliaht olmasının beklenmedik bir hamle olmadığını belirtti.

Kadın hakları ve modernleşme konusundaki adımlarının zaten oğlunun fikirleri olduğuna dikkat çeken Kurşun, bir yıldır yapılan idarî kimi düzenlemelerin bu atamanın işaretleri olduğunu da vurguluyor. Soğuk Savaş ve Arap Baharı sonrası bir yönetim biçimi arayışı ile Yemen savaşının istenildiği gibi gitmemesi ve hatta beklendiği gibi bitmeyeceğinin ortaya çıkması; Katar’daki güçlü liderliğin karşısına genç ve hırslı bir liderle çıkılması, BAE etkisi gibi faktörleri de sıralayan akademisyen, yeni veliahtı İran’a karşı kin sahibi ve Müslüman Kardeşler’e de düşmanı olarak tanımlıyor.

Bu tanımın doğal sonucu olarak da Tahran’a karşı Irak’ı da kapsayacak ve daha da sertleşecek bir dış politika ve Filistin’de Hamassız arayışlar, ABD ve İsrail’le büyük yakınlık, Katar’la gerilimin sürmesi, Türkiye ile bu başlıklarda ayrılığın artmasına vurgu yapılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Elde var bir 12 Ocak 2018 | 174 Okunma Karmaşık gibi ama değil 09 Ocak 2018 | 1.450 Okunma Otomatik cihazlar ve zihnimiz 05 Ocak 2018 | 2.375 Okunma Yarım trilyonluk oyuncak galerisi 19 Aralık 2017 | 2.460 Okunma Yahudi cep telefonu 15 Aralık 2017 | 260 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar