Aktüel sorunlardan kurtulsak

Tarih, mekân, isim konusunda tekrarlara, atıflara çok önem vermem. Ama Batılı kafasının bu işlere pek meraklı olduğunu biliyorum. Nürnberg Mahkemeleri Naziler için önemi olan bir binanın hemen yanıdır o...

Tarih, mekân, isim konusunda tekrarlara, atıflara çok önem vermem. Ama Batılı kafasının bu işlere pek meraklı olduğunu biliyorum. Nürnberg Mahkemeleri Naziler için önemi olan bir binanın hemen yanıdır o yüzden. Veya Hitler Paris'i teslim alırken kendilerine 1. Dünya Savaşı sonrası teslim olmalarını imzalattıkları tren vagonunda imzalatır bu sefer Fransızlara. Sonra vagonu yaktırır, ne olur ne olmaz diye. Fransızlar da savaş sonunda vagon olmasa da aynı kalemle imza attırarak intikam alırlar.
Bulgaristan Türk azınlığa baskıyı o yüzden 19. yüzyılın son çeyreğindeki ünlü Bulgar İsyanları'nda kilit rollerden birini üstlendiği iddia edilen Türk ağasının köyünden başlatır neredeyse bir asır sonra.
Batı tarihinde bu tarz tekrarlar, çağrışımlar, simgeler ararsanız büyük bir külliyat oluşturur.
O yüzden bugün 24 Ocak ve Merkez Bankası kritik bir toplantı yapacak diye 1980'deki kararlara atıf yapmaktan yana değilim.
Türkiye'nin sonrasını radikal biçimde etkileyen 37 yıl öncesinin ekonomik kararlarıyla bugün alınacak olanlar arasında bir benzerlik kurmak belki bin tane sebep yüzünden mümkün değil, gerçekçi değil.
Yaşamakta olduğumuz hiçbir şey geçmişte yaşadıklarımıza bütün benzerliklerine rağmen aslında hiç benzemiyor.
Benzetiyor olmamız bizim zaafımız…
Yaşadığımız karmaşa ve bunun uzantısı tartışmalar bir yanıyla dünyada ve bölgemizde olup bitenlerin doğru yansımasıyken bir yanıyla da bilim ve teknolojideki kritik sıçramaları ıskalama tehlikesi yaşamamızla ilgili.
Ölçülebilir, rakamlara vurulabilir, somut, elle tutulur gözle görülür alanlarda ileriye gitmeye devam eden ülkelerle aramızdaki makas açılıyor. Testler, istatistikler, rakamlar bunu söylüyor. Ama bunlar telafi edilemez şeyler değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Elde var bir 12 Ocak 2018 | 174 Okunma Karmaşık gibi ama değil 09 Ocak 2018 | 1.450 Okunma Otomatik cihazlar ve zihnimiz 05 Ocak 2018 | 2.375 Okunma Yarım trilyonluk oyuncak galerisi 19 Aralık 2017 | 2.460 Okunma Yahudi cep telefonu 15 Aralık 2017 | 260 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar