Akıl oyunları

Bilmem bayram mıydı o zamanlar yaygın olan öylesine bir aile ziyareti miydi, aile büyüklerinden biri bir makas istedi. Sonra içtiği Maltepe sigarasının paket kağıdını özenle çıkardı. Sigaranın...

Bilmem bayram mıydı o zamanlar yaygın olan öylesine bir aile ziyareti miydi, aile büyüklerinden biri bir makas istedi. Sonra içtiği Maltepe sigarasının paket kağıdını özenle çıkardı. Sigaranın yenilenen yeni paket görseli üzerindeki iç içe iki sert kavisi önüne koydu. Bir yandan da anlatıyordu; “Yeni desenle meğer Nazi işareti yapıyorlarmış…”
Biraz uğraştı, çıkmadı pek gamalı haç. Babam, ben, bir iki aile büyüğü daha sonunda biraz svastikaya yani gamalı haça benzer bir şey çıkarabildik.
“Vay be” diye düşündük hep beraber… “Faşizm ne kadar tehlikeli hale gelmiş, Nazi sembolünü gizlice sigara paketinin üzerine basmış…”
Evet, sokakta sert çatışan iki kamptan biri diğeri için faşistse onun ötekine bakışı da komünistti.
Komünistler Birinci sigarası içerdi ve Birinci paketinin üzerindeki “20 yuvarlak sigara” yazısının 20'sini paketi şöyle yan çevirip rahatlıkla kasketli bir köylü yapabilirdiniz.
Onlar da Birinci sigarası üzerinden sızıyordu hayatımıza işte.
Bu yazıyı yazarken araştırdım ki meğer Bahar sigarasının deseninde de gizli bir Mao yüzü saklıymış.
Şimdi ta buradan, onca uzaklıktan bakınca bunlar komik geliyor evet.
Sol'a göre faşist olanların Nazi özentisi bile tarihin hem dar bir kesitinde hem küçük bir kesimiyle sınırlı kaldı.
Sağ'a göre komünist olanların da Birinci veya Bafra paketine kasketli köylü ya da gizli Mao yüzü işleyecek imkânı veya düşüncesi olduğunu hiç sanmıyorum.
Şimdi rahatlıkla karşıma geçip, “İyi ama Maltepe sigarasının paketindeki değişiklik 1976'da yapıldı. 1 Mayıs 1977'de de ülkeyi bir iç savaşa sokabilecek kadar kanlı, alçakça ve belli ki özenle çalışılmış, ispatlanamasa da yabancı parmakların da izi çok net olan bir katliam yapıldı Taksim'de?..” diyebilirsiniz.
Doğru. Aynen de öyle oldu.
Sırf bu yüzden de Kara Kuvvetleri Komutanı Namık Kemal Ersun, hem de sağın lideri Başbakan Süleyman Demirel tarafından 200 askerle birlikte re'sen emekli edildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Elde var bir 12 Ocak 2018 | 174 Okunma Karmaşık gibi ama değil 09 Ocak 2018 | 1.450 Okunma Otomatik cihazlar ve zihnimiz 05 Ocak 2018 | 2.375 Okunma Yarım trilyonluk oyuncak galerisi 19 Aralık 2017 | 2.460 Okunma Yahudi cep telefonu 15 Aralık 2017 | 260 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar