Boykot ve halkların iradesi Avrupa ve ABD’ye, israile “yeter” dedirtti

İsrailin Gazze’deki soykırımına sokaklardan yükselen vicdani ses ve dünyaya yayılan boykotun küresel şirketlerde oluşan zararı kaldıramayacakları noktaya getirmesi Avrupalı devletlerinin suskunluğunu bozdu; Avrupa ve ABD, Netanyahu'ya “yeter” dedi. İngiltere, Kanada ve Fransa , İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni askeri harekatı durdurmaması ve insani yardımlara uygulanan kısıtlamaları kaldırmaması halinde somut yaptırımlar uygulayacaklarını açıkladı. Avrupa'dan gelen bu ortak tepki geçen hafta ABD

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/trac

İsrailin Gazze’deki soykırımına sokaklardan yükselen vicdani ses ve dünyaya yayılan boykotun küresel şirketlerde oluşan zararı kaldıramayacakları noktaya getirmesi Avrupalı devletlerinin suskunluğunu bozdu; Avrupa ve ABD, Netanyahu'ya “yeter” dedi.

İngiltere, Kanada ve Fransa, İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni askeri harekatı durdurmaması ve insani yardımlara uygulanan kısıtlamaları kaldırmaması halinde somut yaptırımlar uygulayacaklarını açıkladı.

Avrupa'dan gelen bu ortak tepki geçen hafta ABD Başkanı Trump'ın Netanyahu ile arasının bozulmasından sonra geldi.

Bu ne anlama geliyor?

Avrupa devletlerinin ve ABD'nin israilin çılgınlık derecesine ulaşan cinayetlerine ve hukuk tanımazlığına dur diyecekleri anlamına geliyor.

Ayrıca bu ortak tepki soykırımcı israilin başındaki Netanyahu’yu gözden çıkardıkları anlamına da geliyor.

**

İşgalci israil tarafından 1948 yılından bu yana açık hava hapishanesine dönüştürülen Gazze’yi ve Filistinlileri yeteri kadar tanımıyoruz ama imanlarını, iradelerini artık dünya tanıyor.

İLKE Vakfı Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi (TODAM)

ve Sosyal Veri işbirliğiyle İLKE Vakfı Araştırmacısı Şüheda Nur Uzuntaş tarafından hazırlanan, “Filistin’in Görünümü: Verilerle Filistin Toplumu” raporunda dünden bugüne İsrail işgalinin Filistin toplumuna etkileri veriler ışığında ele alınmış.

Soykırımın başlamasından bir yıl sonra 7 Ekim 2024 yılında kamuoyuna açıklanan raporda neler var bakalım;

**

Uzun yıllardır yüzölçümünün sadece 365 km² olduğu Gazze’de nüfus yoğunluğu yüksek.

Filistin’de nüfusun yüzde 66’sı 30 yaş altı bireylerden oluşuyor.

Demografik dengenin Filistin-İsrail arasındaki çatışmanın nicelik kısmını yansıtan önemli bir mesele olduğu aktarılıyor.

2023’ün yıl ortası verilerine göre Filistin’de tahmin edilen 18 yaş altı nüfus 2,4 milyon iken, Gazze Şeridi için bu sayı 1.067.986.

Raporda aktarılan verilere göre çocuk nüfus Filistin nüfusunun yüzde 43’ünü oluşturuyor.

Çocuk nüfus oranı Batı Şeria’da %41, Gazze Şeridinde %47.

Yani, Gazze’de her iki kişiden biri çocuk.

**

İsrail yönetiminin ablukası nedeniyle Filistin topraklarında Gazze açık hava hapishanesi olarak biliniyor.

Raporda, Batı Şeria’da da Ayrım Duvarının abluka görevi gördüğü ve kalıcı kontrol noktalarıyla birlikte Batı Şerialıların Batı Şeria içerisinde dahi hareket edemediği aktarılıyor.

Raporda Batı Şeria’nın yaklaşık yüzde 40’ı Filistinlilerin erişimine oldukça sınırlı veya fiilen kapalı.

**

“Filistin’in Görünümü: Verilerle Filistin Toplumu” raporunda İsrail yönetiminin Filistinli bireyleri ve aileleri mülksüzleştirmesinin yanı sıra Filistin halkını toplumsal olarak mülksüzleştiriyor.

Son iki yıldır İsrail tarafından oluşturulan tahribat önemli ölçüde artış gösterirken işgal yönetiminin saldırıları neticesinde elektrik, su, telefon hattı ve yollar olmak üzere çeşitli hizmetler sınırlandırılmış yahut kullanılamaz hale gelmiş.

Bunun yanı sıra Filistinlilerin eğitime, sağlığa ve iş hayatına erişimleri çeşitli yöntemlerle zorlaştırılmış.

**

Raporda, İsrail, Filistin’de yalnızca insana değil, yaşayan her canlıya saldırıyor.

İsrail yönetimi ve Yahudi yerleşimcilerin şiddet biçimlerinden biri de Filistinlilere ait ağaçları sökmek.

1967’den bu yana on binlerce zeytin ağacı işgal yönetimi ve İsrailli yerleşimciler tarafından söküldüğü ya da yakıldı.,

**

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu Başkanı (PCBS) Dr. Ola Awad, Filistin’in sosyo-ekonomik durumu hakkında şunları söylüyor; 2006 yılından önce Gazze Şeridi’nin ticaret hacmi Filistin’in toplam ticaretinin yüzde 23’ünü oluşturuyordu. Bu oran 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4’ün altına düştü.

Dr. Ola Awad’ın verdiği bilgilere göre hizmet sektörü Filistin ekonomisinin yüzde 70’ini oluşturuyor.

GSYH’nin yüzde 3,4’ünü oluşturan bilişim sektörü Filistin’deki en umut verici sektörlerden biri.

Doha Enstitüsünde Çatışma Yönetimi ve İnsani Eylem Merkezi Direktörü Dr. Ghassan Elkahlout’un verdiği bilgilere göre Gazzelilerin İsrail’e girmesi yasak, İsrail’de çalışan Filistinlilerin çoğu resmi sözleşmelerin ve yasal korumaların yokluğu nedeniyle kötü muameleye maruz kalıyor.

Filistinli Akademisyen Prof. Dr. Sari Hanafi de İsrail işgalinin bir mekan-kırım olduğuna dikkat çekiyor.

**

İsrailli Knesset üyesi Zvi Sukkot isimli vahşi diyor ki: "Bu gece Gazze'de 100 kişiyi öldürdük, kimsenin umurunda değil. Çünkü herkes bir gecede 100 Gazzelinin öldürülebileceği gerçeğine alışmış durumda."

“Alışanlar” derken kimleri kastediyor.

Bizleri.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Batı’nın kirli pis işleri, İsrail ve uyuşturucu ticareti 22 Haziran 2025 | 157 Okunma Dünya zengin ve güçlüler için de güvenli bir yer değil 18 Haziran 2025 | 109 Okunma Bu suskunluk dünyanın sonunu getirecek 15 Haziran 2025 | 76 Okunma Küçük patronlar 11 Haziran 2025 | 73 Okunma Neler oluyor bize 08 Haziran 2025 | 144 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar