Libya'da askeri diplomasinin sonuçları

Libya için ateşkes çağrısı yapan ve bunun için gün ve saat veren Türkiye ve Rusya, üst ölçekte ortak çıkarlarının varlığıyla, alt ölçekte yaşadıkları bazı farklı pozisyonların bir kez daha önüne geçtiler.

Bu noktada Türkiye’nin kararlı tavrı kadar, hak, hukuk adalet esasına dayalı yaklaşımı etkili olmuştur. Askeri diplomasi sonuç almış, masada imzalanan Libya deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasının, mutlak korunma kararlılığı askeri zeminde tüm taraflara açıkça duyurulmuştur.

Ateşkesin sürekliliği konusunda tereddütlerin varlığını koruduğunu ve hangi sonuçlara yola açacağı konusunda belirsizliğin tam olarak giderilemediğini göz ardı etmeden her bakımdan yeni bir iklimin başladığını da kaydetmek gerekir.

Libya’da ağırlığını koyan Türkiye’nin varlığı, Rusya için Doğu Akdeniz jeopolitiği açısından son derece önemlidir. Unutmamak gerekir ki, Doğu Akdeniz euro bölgesi için Rusya’ ya seçenek oluşturan yeni tedarik coğrafyasıdır. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP'nin yükünü taşıyamayanlar 23 Mayıs 2020 | 2.588 Okunma Türkiye'nin Rotası 19 Mayıs 2020 | 2.057 Okunma Kur saldırılarının hedefi ve cesaretlendirdikleri 12 Mayıs 2020 | 2.646 Okunma "Bu Devlet Milletinin Mecnunudur" 28 Nisan 2020 | 2.874 Okunma Sağlıkta Milli Mücadele 18 Nisan 2020 | 2.666 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar