Egeli Masalcı Ezop ve iki şiir

Anadolu halklarından duyup derlediği, özellikle hayvan ve biraz da insan içerikli masallar aracılığıyla, her yaştan insanı eğiten ve bu yolla bir felsefe oluşturan dünyaca ünlü masalcı (fabl’cı) Ezop;...

Anadolu halklarından duyup derlediği, özellikle hayvan ve biraz da insan içerikli masallar aracılığıyla, her yaştan insanı eğiten ve bu yolla bir felsefe oluşturan dünyaca ünlü masalcı (fabl’cı) Ezop; MÖ VI. yüzyılda yaşadı.

Doğup büyüdüğü yer de; bazı verilere göre, Afyonkarahisar’a bağlı Emirdağ ilçesiydi.

Gene bilindiği kadarıyla masalcı filozof Ezop; yetişkinlik çağında iki filozofun, Xantus ve İdmon’un buyruğunda köle olarak çalıştı.

Filozof İdmon; fablcı Ezop’un köleliğine son verip onun “özgür yurttaşlar sınıfı”na geçmesini sağladı.

Gerçekten de filozof Ezop’un, yaşam sevinciyle harmanlanmış ilginç bir felsefesi vardı. Örneğin kendisi, kölelik durumuna karşın ruhen özgür olabilmeyi başarıyordu. Ve Yunan krallıklarının “sage (saj) - bilge” diye tanımladığı filozoflardan çok daha yararlı ve etkin bir filozoftu Ezop!..

Onun halktan duyup felsefe ve eğitim amaçlı masallara dönüştürdüğü bu hayvan öykülerini, yazıya döktüğü yolunda hiçbir kanıt yoktur. Onun dillendirdiği masalların bilinen en eski derlemesini; M.Ö. IV. yüzyılda, Phaleros'lu Demetrios yazıya dökmüştür. Bu derlemeyi M.S. I. Yüzyılda, Latince olarak Phaedrus, Yunanca olarak Babrios yeniden kaleme almışlardır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Işığı hiç sönmeyen ozan 28 Şubat 2020 | 71 Okunma Dost Acılarıyla Yüklü Bir Ozan 09 Ekim 2019 | 54 Okunma Bitmeyen çilelerin ozanı: Heinrich Heine 13 Eylül 2019 | 61 Okunma O yanık ozanın son isteği 09 Ağustos 2019 | 151 Okunma Ünlü ozandan sevgi dizeleri 12 Temmuz 2019 | 80 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar