Amerikalı Yahudiler ve İsrail

Amerikalı (ABD) Yahudi-lerin önemli bir çoğunluğu muhafazakâr ve reformist Yahudilerden oluşurken, İsrail, Ortodoks ve aşırı Ortodoks Yahudilerin güçlerini gösterdiği bir hükümetle yönetiliyor. Yurt...

Amerikalı (ABD) Yahudi-lerin önemli bir çoğunluğu muhafazakâr ve reformist Yahudilerden oluşurken, İsrail, Ortodoks ve aşırı Ortodoks Yahudilerin güçlerini gösterdiği bir hükümetle yönetiliyor. Yurt dışında yaşayan Yahudilerin önemli bir çoğunluğu, Amerikalı Yahudilerden oluşuyor ve bunların aralarında para toplayarak İsrail’e yaptıkları maddi yardım, İsrail’in savunma bütçesinin tamamını karşılıyor.

Pittsburgh’taki sinagoga yapılan hain terörist saldırıyı İsrail hükümeti ciddi biçimde lanetledi. Ancak, saldırıda hayatlarını kaybeden 11 kurbanın hepsi de inançlı ama muhafazakâr Yahudilere mensuptu.

Muhafazakâr ve reformist Yahudilerin evlilikleri ve Yahudiliğe geçişlere izin vermeleri İsrail’in Başhahamlığı tarafından kabul edilmiyor. Hatta İsrail Başhahamlığı, terörist saldırının yapıldığı sinagogu bile hakiki bir sinagog olarak kabul etmiyordu. İsrail Başhahamlığı’nın muhafazakâr ve reformist Yahudi akımları dışlamış olması, İsrail dışında yaşayan ve çoğu Amerikalı olan Yahudi topluluklarının çoğu tarafından anlaşılamıyor.

Sorun demokrasi  mi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Patent hakları çok önemli 16 Eylül 2020 | 60 Okunma DYP GENEL BAŞKANI CİNDORUK 08 Eylül 2020 | 2.621 Okunma HÜSAMETTİN CİNDORUK 07 Eylül 2020 | 245 Okunma İmparatorlukların sonu 01 Eylül 2020 | 476 Okunma ACI İLAÇ 31 Ağustos 2020 | 168 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar