Zeytinyağında ciddi bir rakip

TÜRKİYE'de geç kalınsa dahi hemen 'kuraklık' alarmı verilmelidir. Global ısınma nedeniyle ülkemizin normal bir yağış rejiminden hızla uzaklaşmakta olduğuna dikkat çekmek gerekiyor. Tarım alanlarında...


TÜRKİYE'de geç kalınsa dahi hemen 'kuraklık' alarmı verilmelidir. Global ısınma nedeniyle ülkemizin normal bir yağış rejiminden hızla uzaklaşmakta olduğuna dikkat çekmek gerekiyor.

Tarım alanlarında kuraklıkla ilgili ciddi sorunlar yaşanıyor. Bize göre, Türkiye son 70 yılda böyle bir kuraklık görmedi.

Barajların su seviyesi geçen yıla göre yarıya yakın düşük... Yeraltı sularının seviyesi de tehlikeli biçimde; bazı bölgelerde 200-300 metreye kadar düştü.

Biz zeytinin de kuraklıktan nasibini aldığını vurgulamak istiyoruz.

Türkiye’nin hemen hemen her zeytincilik bölgelerinde susuzluktan dolayı zeytinin meyvesi gelişmedi.

Geçen yıl yağmurların erken ve çiçeklerin tozlaşması esnasında düşmesi zaten verim düşüklüğüne neden olmuştu. Bu yıl da susuzluktan verim düşük... Türk zeytinciliği için ciddi bir olumsuzluk. Üreticilerle konuşurken zeytinin yoğun bir zeytin sineği saldırısı uğradığını anlatıyorlar. Çünkü sinek taneyi çürütüyor; bundan çekilen zeytinyağı da ağır kurtlu bir ‘tat’a dönüşüyor.

Geçen yıla bakarsak... İstikrarlı bir fiyat politikası uygulanamadığı için çiftçi tarlasına küstü.

AKP’nin tarım politikalarının da bunda esas etken olduğunu açık açık anlatıyorlar. Zeytinyağı fiyatlarının yükselmiş olması bahçesine küsmüş olan çiftçiyi heveslendirdi ama ‘kuraklık’ her şeyi altüst etti. Mazot ve gübre desteği ile emeksiz para kazanmaya alıştırılmış üretici umudunu yine yitirdi. Çeşitli dallardaki desteklerle yaklaşık 500 lira geliri olsa da çiftçi ‘üretim hırsı’ndan uzaklaşmış oluyor. Doğrusu, ürünle doğru orantılı olması gerekir teşviklerin... Yani teşviklerin ürün kalitesine ve miktarına bağlı olarak verilmesi gerekir. Teşvikler çalışanların cebine girmelidir.

Milas’a hafta sonu zeytin hasadına gittiğimizde öğrendik bunları... Milas’ın ‘memecik’ türü zeytiniyle bir dünya markası olmayı hedefliyor. Bu yıl üçüncüsü yapılan etkinliğin Ayvalık, Edremit, Akhisar, Mut ve Gaziantep gibi bölgelerin önüne geçtiğini söylersek hayli mesafe aldıklarına göstermiş oluruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bodrum’u mahvettik… Dünya markası iddiası güme gidiyor 05 Aralık 2025 | 328 Okunma TBMM aça aça yürüyor 04 Aralık 2025 | 73 Okunma Yeni yılda yeni anayasa çalışmaları başlıyor 03 Aralık 2025 | 53 Okunma Asgari ücret komisyonu toplanıyor ama Türk-İş yok 02 Aralık 2025 | 74 Okunma Papa’nın İznik’e gelişinin tarihi ve mitolojik önemi 28 Kasım 2025 | 373 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar