Yunanistan Türk düşmanlığını körüklüyor: Makedonya ismi üzerinde oyunlar

YUGOSLAVYA’nın dağılması ile bağımsızlığını ilan eden Makedonya, kullandığı Makedonya ismi yüzünden yıllardır özellikle Yunanistan ve Bulgaristan’ın engellemelerine ve...

YUGOSLAVYA’nın dağılması ile bağımsızlığını ilan eden Makedonya, kullandığı Makedonya ismi yüzünden yıllardır özellikle Yunanistan ve Bulgaristan’ın engellemelerine ve baskılarına maruz kalıyor.

Başta Türkiye olmak üzere birçok ülke, Makedonya’yı anayasal adı olan ‘Makedonya Cumhuriyeti’ ismiyle tanırken Yunanistan, kendi sınırları içinde ‘Makedonya’ isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle bu ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyor.

Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991’den beri güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle AB ve NATO’ya üye olamıyor. Makedonya’nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin BM Genel Kurulu’nda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının nisan ayında kesinlik kazanmış ancak güney komşusu Yunanistan’ın itirazıyla geçici referans olarak ‘Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya’ (FYROM) adıyla üyeliğe kabul edilmişti. Makedonya’nın kendi topraklarının bir parçası ve kültürü olduğu gerekçesiyle Makedon isminin kullanılmasını kabul etmeyen Yunanistan yıllardır Makedonya’yı her uluslararası platformda engelliyordu.

Bulgaristan da Bulgar dili ve kültürüne sahip çıktığı gerekçesiyle Yunanistan ile birlikte Makedonya’nın NATO ve AB’ye ye girişini bloke ediyor. Bağımsızlığından bugüne kadar Yunanistan ve Bulgaristan’ın tüm sindirme çabalarına rağmen Türkiye’nin sağladığı politik ve mali desteklerle ayakta kalan ‘Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya’yı ilk tanıyanlardan birisi de Türkiye olmuştu.

‘İLİNDEN İSYANı’ NEDİR

Geçtiğimiz günlerde Makedonya’nın başkenti Üsküp’te bir araya gelen Yunanistan ve Makedon liderler iki ülke arasındaki isim sorununu çözmek için karşılıklı olarak bazı önerilerde bulundular. Yunanistan, Makedonya Cumhuriyeti yerine ‘İlinden Makedonyası Cumhuriyeti’ olarak değiştirilmesi halinde yeni ismi kabul edeceğini belirtmişti.

Yunanistan ve Bulgaristan başta NATO olmak üzere birçok uluslararası platformda Makedonya’yı destekleyen Türkiye’den, Makedonya üzerinden adeta intikam alma peşinde. Makedonya üzerindeki blokelerini ismini ‘İlinden Makedonya Cumhuriyeti’ olarak değiştirmesi halinde tanıyabileceğini söyleyen Yunanistan aslında Türkiye’ye gönderme yapıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sorunları ortak kutlamaları ayrı 25 Nisan 2024 | 14 Okunma Bir yolculuğun başlangıcı... Özgün mirası korumak 24 Nisan 2024 | 50 Okunma İstanbul ve Ankara’da su fiyatları indirilmeli 23 Nisan 2024 | 47 Okunma Emekli-emekçiye soğuk duş 19 Nisan 2024 | 511 Okunma CHP grubu savaşa hazır… Başkan yardımcılıklarına ‘temiz siyasetçi’ aranıyor 18 Nisan 2024 | 302 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar