‘Yeşil hazine’ye üniversiteler sahip çıkmaya başladı: Kenevir için uyanıyoruz

İSTANBUL Aydın Üniversitesi’nde geçen cumartesi gün boyu gerçekleştirilen ‘Yeşil Hazine: Kenevir’ konulu toplantıda, sanayi kenevirinin tarım ekonomisine yeniden kazanılması konusunda birbirinden değerli...

İSTANBUL Aydın Üniversitesi’nde geçen cumartesi gün boyu gerçekleştirilen ‘Yeşil Hazine: Kenevir’ konulu toplantıda, sanayi kenevirinin tarım ekonomisine yeniden kazanılması konusunda birbirinden değerli konuşmacılar çarpıcı görüşler ortaya sundular. Herkesin aklına şu takıldı “Bu bitkiyi Amerika bizde niye yasaklıyor?”

Tarımın ve Türkiye’nin önünü açacak projeyi ABD değerlendiriyor, biz ‘erkek kenevir’in kıymetini neden bilmiyoruz? (İsmail Tokalak’ın bu konudaki yazısı ilk kez 29 ekim 2017’de köşemizde yer almış ve büyük yankı uyandırmıştı.)

Uzun yıllar yasaklı olan ve 2016 yılında 19 ilimizde ekimi kontrollü olarak serbestlik kazanan sanayi keneviri her yönüyle tartışıldı. Konuyla ilgili bürokrasi, akademi ve iş dünyasından konuşmacılar görüşlerini bildirerek bütüncül bir bakış açısı ortaya konuldu.

Moderatörlüğünü araştırmacı yazar Dr. Yalçın Koçak’ın yaptığı toplantıda A.Ü. Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Özel Koltarıcı kenevir bitkisinin tarımının ve değerlendirilmesinin nasıl yapıldığını ve Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Doç. Dr. Selim Aytaç kenevir yönetmeliğini anlattı. Yine A.Ü. Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Neşet Arslan kenevirin Türkiye ve Avrupa’daki ekim durumları ve konuyla ilgili yasal mevzuatları anlattı.

ABD VE JAPON MÜŞTERİ

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Müdürü Yılmaz Boz ile aynı müdürlükten Ahmet Bircan Tınmaz sanayi kenevirinin dünya ve Türkiye’deki ticaretine değindiler ve milli ekonomiye katkısının milyarlarca dolar olacağını söylediler. Nasıl mı? İlaçtan yağa, otomotiv endüstrisinden gıda sanayisine kadar 50 bin ürüne hammadde temin eden, endüstriyel keneviri tanımak ve bilmekle... Şu anda Türkiye’de 100 kilo kenevir tohumu yok ama Yalova’da bu yılki ekimiyle bir tohum açığı kapatılmaya çalışılacak. Samsun Vezirköprü’nün Narlısaray mahallesi eskiden beri geleneksel olarak üretilen ürünün eksperi Amerikalı Robert Cornell Clarke’in ve Japon Mizu firmasının kenevire ilgisi küskün üreticilerinin yüzünü güldürecekler mi, göreceğiz. Bu arada kenevirin biyokimyada kullanılması konusunda Türkiye Milli İlaç Sanayi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Turan’ı büyük bir keyifle dinledik. Prof. Turan kenevirin antikanser etkilerini ve kenevirin yasaklanma süreçlerini anlattı. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Ahmet Reha Kırıştıoğlu kenevirin sağlıkta yararlarını anlattı.

OSMANLI TIBBI NEDİR

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Altın yumurtlayan ‘tavuklar’ kesiliyor 17 Mayıs 2024 | 330 Okunma SP’ye kadın lider adayı 16 Mayıs 2024 | 843 Okunma Sanayileşme ve şehirleşmede kirlilik... Trakya’ya ‘Hıfzıssıhha’ gerek 15 Mayıs 2024 | 68 Okunma İnşaat-demir işçiliği altın değerinde oldu 14 Mayıs 2024 | 172 Okunma Emekli temmuza odaklandı 10 Mayıs 2024 | 218 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar