Putin parasını verdi Türklere cami yaptırttı

Hürriyet yazarı Yalçın Bayer bu hafta 'Putin parasını verdi Türklere cami yaptırttı' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Kırım Cumhuriyeti Etnik Halklar Arası İlişkiler Devlet Komitesi’nin düzenlediği Kırım Tatarları ile Yurtdışında Yaşayan Yurttaşlar Arasındaki Bağların Güçlendirilmesi Yuvarlak Masa Toplantısı, Kırım’ın Yalta kentinde gerçekleşti.

Kafkas kökenli bir dostumuzdan bu gezinin izlenimlerini dinledik: II. Dünya Savaşı’nın kazananları Stalin, Roosevelt ve Churchill’in bir araya geldiği Kırım’ın ünlü sahil kenti Yalta’ya Soçi üzerinden ışıklarla bir kıymetli inci kolyeye andıran Kerç Köprüsü’nü geçerek geldik.

Kırım’da hayatın modern çehresi ile tarihinin restorasyon yapılarak korunması, Yalta’da hemen göze çarpıyor. Yeni geniş yollardan geçerken tarlalar sürülmüş, ekime  hazırlanmıştı. Kente girerken insanların günlük yaşamın huzuru içinde olduğunu hemen hissediyorsunuz.

Kırım’ın Rusya Federasyonu Daimi Sözcüsü Georgiy Lvoviç Muradov’un, bizleri “Kırım hepimizin evi, hoş geldiniz” diyerek karşılatması gayet hoştu. Burası Yalta; İlber Ortaylı’nın anlattığı kadar güzel gerçekten. Kültür, sanat ve tarım şehrini pek bir arada göremezsiniz.

Kırım’da çeşitli zamanlarda yaşayan ve Kırım halkının oluşumunda yer alan ana etnik gruplar; İskitler, Sarmatlar, Alanlar, Yunanlar, Gotlar, Ön Bulgarlar, Hazarlar, Peçenekler ve Çerkesler gibi halklar olduğu anlatılıyor. Orta Asya’da gelen Tatarlar ile günümüzde Kırım’ın nüfusunun yüzde 66’sı Rus, yüzde 10’u Tatar; kalan da yakın etnik gruplardan oluşuyor.

Kırım’da 2014 yılı itibarıyla 30 bin konut yapıldığını öğreniyoruz. Bu daireler beyaz eşyalı döşenmiş olarak ‘Kırım Tatarları’na tahsis edilmiş; okullar, kreşler, sağlık kurumları ve spor tesisleriyle birlikte.

Kırım’da tarımla, bağcılıkla ve hayvancılıkla uğraşanlar fazla, yeni tarım alanlarının açılması dikkat çekiyor. Tarım teknolojisi; yani makine ve ekipmanları yenilenmiş, Tarımda destekler, fonlar ve hibeler ciddi şekilde artmış.

Başka bir gelir kaynağı da deniz ve sağlık turizmi ile birlikte ‘inci tarlaları’. İnci dünyada her kadının sevdiği bir güzellik takısı.

SİMFEROPOL’DE CAMİ

Kırım’ın diğer güzel kenti Simferopol’de Patriot Parkı’nda 2016 yılından beri inşaatı süren 2 bin 500 kişilik caminin inşaatına da gittik. Caminin yapımını Putin’in istediğini özellikle belirtiyorlar. Bir Türk firmasının yaptığı caminin mimarı Yavuz Selim Budak, bütçenin tümünün Rusya Federasyonu tarafından karşılandığını söyledi. Ahşabından mermerine, halısına, boyasına, avizesine kadar tüm malzeme Türkiye’den getirilmiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kamudaki ihmallerden dolayı ölümle sonuçlanan ilk dava sonuçlandı... Çorlu tren kazası kararı herkesten övgü aldı 26 Nisan 2024 | 344 Okunma Sorunları ortak kutlamaları ayrı 25 Nisan 2024 | 39 Okunma Bir yolculuğun başlangıcı... Özgün mirası korumak 24 Nisan 2024 | 50 Okunma İstanbul ve Ankara’da su fiyatları indirilmeli 23 Nisan 2024 | 47 Okunma Emekli-emekçiye soğuk duş 19 Nisan 2024 | 511 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar