‘Kaldırım hakkı istiyoruz’

TÜRKİYE’de yayaların haklarını savunmak adına İzmir’de kurulan Yaya Derneği, kent yaşamında araçları önceleyen politika ve stratejiler yerine çocukları, yetişkinleri, kadınları, engellileri...

TÜRKİYE’de yayaların haklarını savunmak adına İzmir’de kurulan Yaya Derneği, kent yaşamında araçları önceleyen politika ve stratejiler yerine çocukları, yetişkinleri, kadınları, engellileri, bisikletlileri ve sokak hayvanlarını önceleyen uygulamaların yaşama geçirilmesi için çalışma yürütüyor.

Mülkiye mezunu olan Ali Rıza Avcın’la İzmir’de kaldırımları ‘teftiş’ ederken karşılaştık. Emeklilik günlerini böyle bir çalışmaya vakfetmiş, bize dedi ki: “Bizler her yaştan ve her cinsiyetten tüm bireyler, bebek, çocuk ve gençler, yaşlı, çocuklu ve hamileler, engelliler, bisikletliler ve hayvan dostları, tüm kesimlerin ihtiyaçlarını gözeterek, yaya haklarının savunulması, kent içi düzenlemelerde yayanın öncelenmesi ve kentte yürümenin bir yaşam biçimine dönüştürülmesi amacıyla kurduğumuz Yaya Derneği’nin yönetici ve üyeleri olarak, seçime katılan tüm adayların Avrupa Parlamentosu’nun 1988’de kabul ettiği Avrupa Yaya Hakları Bildirgesi’nde yazılı olan yaya haklarına saygılı olmalarını ve bu hakların savunulup uygulanması için söz vermelerini bekliyoruz.

Bu bağlamda; yayaların, kamusal alanlardan özgürce yararlanmasını, kamusal alanların taşıt araçlarıyla işyerleri, inşaat ve yapılar tarafından işgal edilmemesini, kamusal alanların tüm bireylerin fiziki ve ruhsal sağlığını koruyup geliştiren, kolay toplumsal ilişkiler kurulmasını sağlayan ve yaya güvenliğini gözeten bir düzeye, trafiğin yaya ve bisikletlilere uygun hale getirilmesini, geçitlerde önceliğin yayalara verilmesini...

Bir yerden bir yere hangi araçlarla ulaşırsak ulaşalım, bunun bir kısmında mutlaka hepimiz birer yayayız ve yaya olarak bizlere saygı duyulmasını istiyoruz.

Yaşadığımız kentlerin gerçek sahipleri olarak yaya olmaktan kaynaklanan haklarımızın tanınıp uygulanması en doğal hakkımızdır. Evet, hakkımızı istiyoruz! (yayadernegi.org)

 

MEGA PROJELER NEDEN HEP İSTANBUL’DA?
ERDOĞAN’ın yaptığı ve yapacağım dediği mega projeler (Kanal İstanbul, 3. köprü, 3. havalimanı, Osmangazi köprüsü, Avrasya tüneli, Marmaray) neden hep İstanbul’da? Erdoğan’ın Erzurum için mega projesi ne? Ağrı için, Kars için, Şırnak için, Sinop için, Kütahya için, Denizli için, Nevşehir için mega projesi ne? İstanbul’a sıkışmış bir hizmet anlayışının Bartın’dakine, Siirt’tekine, Maraş’takine katkısı ne?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP grubu savaşa hazır… Başkan yardımcılıklarına ‘temiz siyasetçi’ aranıyor 18 Nisan 2024 | 63 Okunma Tek ses, tek nefes… ‘İstanbul Parlamentosu’nun seçimlerinde ‘demokrasi’ yoktu 17 Nisan 2024 | 281 Okunma Genel Başkan Özgür Özel’in talimatı niye dinlenmiyor: Malvarlığı listeleri neden açıklanmaz 16 Nisan 2024 | 144 Okunma Türk Eğitim Vakfı, 56 yılda 286 bin burslu öğrenci okuttu! Siz de okutmak ister misiniz? 12 Nisan 2024 | 20 Okunma Sıcaklık rekorları hayra alamet değil 11 Nisan 2024 | 112 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar