Hiçbir ‘cins’ referanduma uymuyor: Barzani bu işin üstünden gelemez

Aşiret reisinin bölgesel yönetim parlamentosu karşısında, meşruiyeti yok, süresi sona erdi, fiilen başkanlık statüsünü gasp etmiş durumda... Referandum için alınmış bir karar yok... Barzani ailesinin resen...

Aşiret reisinin bölgesel yönetim parlamentosu karşısında, meşruiyeti yok, süresi sona erdi, fiilen başkanlık statüsünü gasp etmiş durumda... Referandum için alınmış bir karar yok... Barzani ailesinin resen aldığı kararın, bilahare, kapalı parlamentonun, özel oturumla açılması sonucu, onaylatma işlemi ile meşruiyet arayışı var.

Bir aşiretin iradesinin muvazaalı oturumlarla, bölgesel parlamentoda icazete dönüştürülmesi, kabile adetlerine dahi uymaz, istişare geleneğine de aykırıdır.

Akşam, istihareye yatıp, sabah referandum kararı almak, Kürt halkının da meşru haklarını riske atmaktır.

İspanya, AB üyesi, ‘özerk bölgeler yönetimi’, anayasal hükümler ile düzenlemiş bulunuyor. Ama aynı zamanda, Anayasasında, İspanyol milletinin ayrılmaz birliğini öngörüyor ve tüm İspanyolların ortak ve bölünmez vatanına... vurgu yapıyor.

Özerk bir bölge yönetimi parlamentosunda karar dahi alsa bağımsızlık konusunu referanduma dönüştüremiyor.

Değişikliğin, çift meclisli İspanyol Parlamentosunda, her iki meclisin 2/3 çoğunluğu ile onayı gerekiyor. Süreç, fesih ve yeniden seçimler sonucu oluşacak parlamentoda aynı çoğunlukla ikinci bir onay işlemini gerektiriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Altın yumurtlayan ‘tavuklar’ kesiliyor 17 Mayıs 2024 | 331 Okunma SP’ye kadın lider adayı 16 Mayıs 2024 | 844 Okunma Sanayileşme ve şehirleşmede kirlilik... Trakya’ya ‘Hıfzıssıhha’ gerek 15 Mayıs 2024 | 68 Okunma İnşaat-demir işçiliği altın değerinde oldu 14 Mayıs 2024 | 174 Okunma Emekli temmuza odaklandı 10 Mayıs 2024 | 218 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar