Hazine’den kritik düzenleme: Yabancılar da döviz bürosu açabilecek

Döviz bürolarının kuruluş, şube açma, faaliyet, yükümlülük ve denetimlerine dair usul ve esaslar ‘Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’a ilişkin tebliğ ile...

Döviz bürolarının kuruluş, şube açma, faaliyet, yükümlülük ve denetimlerine dair usul ve esaslar ‘Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’a ilişkin tebliğ ile düzenleniyor. 1988’den beri bu böyle.

Ancak Hazine Müsteşarlığı tarafından yeni bir düzenlenme yapılmak isteniyor. Düzenleme ile yetkili müesseseler, A ve B grubu olarak iki farklı grupta değerlendiriliyor. Yeni kuruluşlarına izin verilen A grubu yetkili müesseselere de sınırsız şube açma izni verileceği belirtiliyor.

Türkiye genelinde yeni oluşturulan Birleşik Döviz Büroları Platformu’nun girişimleri ile, bu düzenleme ‘kritik düzenleme’ olarak nitelendiriliyor.

Bu ne demek?

Bir işyeri sahibi diyor ki:

“Hazine yeni döviz bürosu açılmasını 1998 yılında durdurmuştu. Şimdi yeni düzenleme ile yabancı sermayeli şirketler de döviz bürosu kurabilecekler. Bu da tekelleşme ve rekabete yol açacaktır. Yerli sermayeli döviz bürolarının kapanmasına sebep olacak... Hele bankaların yüzde 70’inin yabancıların elinde bulunduğu düşünülürse, faiz lobisi gibi döviz lobisi oluşacağı muhtemel görülüyor.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Altın yumurtlayan ‘tavuklar’ kesiliyor 17 Mayıs 2024 | 331 Okunma SP’ye kadın lider adayı 16 Mayıs 2024 | 844 Okunma Sanayileşme ve şehirleşmede kirlilik... Trakya’ya ‘Hıfzıssıhha’ gerek 15 Mayıs 2024 | 68 Okunma İnşaat-demir işçiliği altın değerinde oldu 14 Mayıs 2024 | 174 Okunma Emekli temmuza odaklandı 10 Mayıs 2024 | 218 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar