Gıda ve terör

Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer'in bugünkü (23.11.2022)'' Gıda ve terör'' başlıklı yazısı.

Türkiye’de gıda konusunda tanınmış isimlerden araştırmacı-yazar İsmail Tokalak ile Dünya Sağlık Konseyi’nin Türkiye temsilcisi, 5Gvirusnews Platformu’nun Türkiye sözcüsü Muammer Karabulut, Antalya AKM’de Atatürkçü Kadınlar ve Gençlik Platformu’nun konuğu olarak gelecek ile ilgili ilginç konuşmalar yaptılar.

“Dünyayı Yöneten Karteller, Gıda ve Terör” başlıklı konuşmasında Tokalak, dünyadaki gıda tekellerini gündemine aldı. “Dünyada küresel şirket kartelleri düzeni ve adaletsizlik hüküm sürüyor. 500 çok uluslu şirket dünyadaki yabancı yatırımların yüzde 80’ine sahip” dedi ve beş çok uluslu şirketin dünyada tarım ürünleri ticaretinin yüzde 80’ini yaptığını anlattı. Tarım ilaçlarının yüzde 75’i altı şirketin elinde. Elmas ticaretinin yüzde 80’i Openhimer ve Rothschild ailesinin kontrolünde. Dünya petrol ticareti büyük oranda 6 şirketin; Unilever dünya çay ticaretinin yüzde 80’ini elinde tutuyor. Dünyada fındık üretiminin yüzde 70’e yakını bizde; ancak piyasaya İtalyan Ferraro hâkim.

‘ŞİRKETOKRASİ’ NEDİR

Dünyada demokrasi var mı, yok. ‘Şirketrokrasi’ var. Siyasetten ticarete kadar onlar hâkim. Dünyada sistemin bir avuç küresel tekelin yönlendirmesiyle işlemesi, adaletsizliği körüklüyor. Yıllık geliri yılda 900 bin ve üzeri olanlar üst zengin kategorisinde; bu zenginlerin yüzde 10’u dünya zenginliğinin yüzde 86’sına sahip; bunlar da vergi vermemek için paralarını vergi cenneti olan yerlerde saklıyor ve adaletsizliğin küresel sorun olmasını pekiştiriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Emekli-emekçiye soğuk duş 19 Nisan 2024 | 218 Okunma CHP grubu savaşa hazır… Başkan yardımcılıklarına ‘temiz siyasetçi’ aranıyor 18 Nisan 2024 | 302 Okunma Tek ses, tek nefes… ‘İstanbul Parlamentosu’nun seçimlerinde ‘demokrasi’ yoktu 17 Nisan 2024 | 388 Okunma Genel Başkan Özgür Özel’in talimatı niye dinlenmiyor: Malvarlığı listeleri neden açıklanmaz 16 Nisan 2024 | 144 Okunma Türk Eğitim Vakfı, 56 yılda 286 bin burslu öğrenci okuttu! Siz de okutmak ister misiniz? 12 Nisan 2024 | 20 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar