‘Beyin göç’üne karşı acil önlem istendi

Önergede başka bir ülkeye eğitim ve çalışma amaçlı göçün olumsuz sonuçlar doğurduğu, bunun önüne geçinilmesinin kaçınılmaz olduğu belirtildikten sonra “Özellikle...

Önergede başka bir ülkeye eğitim ve çalışma amaçlı göçün olumsuz sonuçlar doğurduğu, bunun önüne geçinilmesinin kaçınılmaz olduğu belirtildikten sonra “Özellikle üniversitelerimizde kendi kendisini yöneten, baskıdan uzak, özgürce tartışma ve araştırma ortamlarının yaratılamaması genç ve yetenekli beyinleri ülke dışında alternatifler aramaya zorlamaktadır.

Beyin göçünün en temel sebepleri olarak; OHAL dönemlerde üniversitelerinden haksız bir şekilde uzaklaştırılan akademisyenler, ifade özgürlüğünün önündeki engeller, demokratik yöntemlerden uzak rektör atamaları, düşük ücret politikası, ekonomik istikrarsızlık, gelecek endişesi, etnik köken farklılığı, siyasal istikrarsızlık, kalıcı milli eğitim politikasının oluşturulamaması, eğitimde fırsat eşitsizliği, işsizlik başta gelen sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Acil önlem almak zorundayız ” denildi.

Avrupa, Amerika ve Kanada’ya göç eden aileler ve gençlerin sayısının 150 bini bulduğu yolunda iddialar bulunuyor.

AYM EMEKLİYİ UNUTTU

AYLIKLARINA yapılan %5.69 gibi günün koşullarından çok uzak zam karşısında sevinemeyen işçi ve Bağ-Kur emeklileri, umudunu Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) intibaka ilişkin alacağı karara bağladı.

Başvuru yapılalı iki yılı aşkın süre geçti Yüksek Mahkeme, 2000 sonrası emeklileri yakından ilgilendiren intibak başvurusunu hala gündemine almadı. 2013 yılında 2000 yılı öncesinde emekli olan işçi ve Bağ-Kur’luların aylıklarına zam yapılmasına yönelik intibak düzenlemesi hayata geçirilmiş, aylıklarında 50 ile 335 lira arasında artış olmuştu. 2000 sonrası emekliler bu haktan yoksun bırakılmıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Altın yumurtlayan ‘tavuklar’ kesiliyor 17 Mayıs 2024 | 331 Okunma SP’ye kadın lider adayı 16 Mayıs 2024 | 843 Okunma Sanayileşme ve şehirleşmede kirlilik... Trakya’ya ‘Hıfzıssıhha’ gerek 15 Mayıs 2024 | 68 Okunma İnşaat-demir işçiliği altın değerinde oldu 14 Mayıs 2024 | 174 Okunma Emekli temmuza odaklandı 10 Mayıs 2024 | 218 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar