Başkanlık modeli üzerine sorular

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil “Nevi şahsına münhasır başkanlık modeli, başkana ‘özerklik’ mi getiriyor” diye sordu.Yeşil’in, yeni Başkanlık yönetim modeli hakkında bazı soruları ve...

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil “Nevi şahsına münhasır başkanlık modeli, başkana ‘özerklik’ mi getiriyor” diye sordu.

Yeşil’in, yeni Başkanlık yönetim modeli hakkında bazı soruları ve endişeleri var.

Yeni modelde Başkan: Tek Adam... Danıştay idari işlemler hakkında artık “yerindelik” denetimi yapamayacak. Meclise paralel ‘Mini Kurullar Modeli’ getirilmiş. Bakanlıklar ve bakanlar ise adeta bir moderatör rolünde, izleyici-denetleyici ve danışma konumuna indirgenmiş. Başkanlık Ofisleri ise il yönetimlerinin ve/veya büyükşehirlerin merkezi uzantısı halinde mi örgütlenecektir?

Nihat Yeşil, “Sunulan yönetim modelinde bazı konular net değil” dedikten sonra devamında diyor ki:
“Ekonomi ve finans merkezli geliştirilen bu Başkanlık modelinde, kalkınmanın mekânsal ölçeği ve yönetim ayağı il ve bölge düzeyinde mi gerçekleşecek? Bir diğer deyişle bölgesel kalkınma alt ofisleri/konseyleri veya ajansları mı kurulacak? Kurulacaksa bunlar ne kadar yerel, özerk ve kime bağlı olacak ki ulus devlet modelinden ve TBMM’den azade olası kontrolsüz bir evrilmeye karşı fiili hangi fren mekanizmaları geliştirilmiştir?”

‘BEN KOLTUK  SEVDALISI DEĞİLİM’

MALATYA Pötürge’de iki dönem belediye başkanlığı yapan Dr. Necdet Ayaydın, CHP’de İBB Meclis üyesi Hüseyin Sağ gibi tepkili: “Ben koltuk sevdalısı olmadım, hizmet etmek istedim, İstanbul İl’de görev yaptım, iki kez aday adayı oldum, herkes benden uzaklaştı. Sağlık konusunda o kadar çalıştım anlamadılar; 200 doktorla çalıştay düzenledim, kitaplar yazdım, kimse ilgilenmedi. CHP böyle olmamalı...” dedi.

CHP’nin oy kaybının hiçbir zaman genel merkezde sorgulanmadığına dikkat çeken Dr. Ayaydın, “Ne yazık ki, bu koca partide herkes yer kapma yarışında. Referandumda yüzde 52 hayır çıktı. Bu başarı nasıl yenilgiye dönüştü? Anlayamadık. İstanbul 3. bölgeye iki Tunceli ve iki Tokatlı aday konuldu. İstanbul Malatyalı adaysız seçime giremez. CHP’de bir grup var; genel merkez hiçbir araştırma yapmadan liste düzenliyor; benim bu kadar emeğine yazık değil mi?”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Emekli-emekçiye soğuk duş 19 Nisan 2024 | 218 Okunma CHP grubu savaşa hazır… Başkan yardımcılıklarına ‘temiz siyasetçi’ aranıyor 18 Nisan 2024 | 302 Okunma Tek ses, tek nefes… ‘İstanbul Parlamentosu’nun seçimlerinde ‘demokrasi’ yoktu 17 Nisan 2024 | 388 Okunma Genel Başkan Özgür Özel’in talimatı niye dinlenmiyor: Malvarlığı listeleri neden açıklanmaz 16 Nisan 2024 | 144 Okunma Türk Eğitim Vakfı, 56 yılda 286 bin burslu öğrenci okuttu! Siz de okutmak ister misiniz? 12 Nisan 2024 | 20 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar