‘Aziz Sancar’dan yeni ödüller bekliyoruz’

GEÇEN hafta Hilton İstanbul Bomonti’de bir tören vardı; ‘DNA onarımının mekaniksel çalışması’ üzerine 2015 Nobel Kimya Ödülü’nün üçüncü replikası Mardin Artuklu...

GEÇEN hafta Hilton İstanbul Bomonti’de bir tören vardı; ‘DNA onarımının mekaniksel çalışması’ üzerine 2015 Nobel Kimya Ödülü’nün üçüncü replikası Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmet Ağırakça’ya verildi. Törende açış konuşmasını yapan MAREV Genel Başkanı Av. Haluk Eldem şöyle konuştu:

“Prof. Dr. Aziz Sancar eğlenceye düşkün olmayan ve özel herhangi bir hayatı olmayan, tüm hayatını insana ve bilimsel araştırmalara veren çok değerli hemşerimizdir. Atatürk ve Türkiye sevgisi herkesçe bilinen ve her fırsatta bunun altını çizen Aziz Hoca, bildiğiniz gibi ödülün orijinalini Anıtkabir Müzesi’ne teslim etmiştir yani Mustafa Kemal Atatürk’e armağan etmiştir. Sancar, Nobel Komitesi’nin geleneksel olarak ödülle beraber verdiği üç orijinal replikadan birini daha önce mezun olduğu İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne, ikinci replikayı da çalıştığı ABD Kuzey Carolina Üniversitesi’ne, son replikayı da doğduğu şehre, Mardin Artuklu Üniversitesi’ne bağışladı. 3. replikayı verme görevini bana ve Kemal Nehrozoğlu’na verdiğini söyledi. Bizde bilimsel çalışmalarını aksatmamak, konsantrasyonunu bozmamak için gelmesi yönünde ısrarcı olmadık. 100. yılı yaklaşan Cumhuriyet tarihinde sevdalısı olduğu Türkiye´ye pozitif bilimler alanında ilk Nobel Ödülü´nü kazandıran Sayın Aziz Sancar´ın bilimsel araştırmalarına aralıksız devam etmesinin, karşılıksız kalmayacağına ve alacağı başka ödüllerle de bizlere ve sevdalısı olduğu ülkemize büyük onurlar yaşatacağına bütün kalbimle inanıyorum” dedi.

MARSEV Genel Başkanı Kemal Nehrozoğlu da Aziz Sancar’ı şöyle anlattı:

“Hocamızın Nobel Ödülü’nü aldıktan sonra sergilediği asil duruş; alçakgönüllük, bilgelik, vizyon, yurt sevgisi ve yardımseverlik içeriyor. Zaten replikalarını nerelere verdiğine bakarsak buralarda bu asil duruşun izlerini görürüz.”


‘AZİZ EL SORANİ EL MARDİNİ’
Ödülü teslim aldıktan sonra konuşan Prof. Ahmet Ağırakça ise “Çağımızın en önemli bilim adamaları arasında yerini alan Prof. Dr. Aziz Sancar, Mardin Savur’dan çıkıp Nobel Ödülü’nü kazanmış değerli bir bilim insanıdır. Cenabı Allah´ın verdiği akıl, gönül ve kalbin birlikteliğiyle bilim ortaya çıkıyor. Tarih boyunca, Mardin´den ‘El Mardini’ adıyla fizik, kimya ve astronomi alanında bilim adamları çıkmış. Şimdi de ‘El Mardini’ bilim adamları listesine Prof. Aziz Sancar ‘Aziz El Sorani El Mardini’ olarak yerini almıştır. Bundan böyle ödülü aldığımız bugünü Üniversitemizde her yıl ‘19 Ocak Aziz Sancar Günü’ olarak kutlayacağız.”

Prof. Dr. Aziz Sancar, 2015 yılında ‘Nobel Kimya Ödülü Madalya ve Sertifikasını aldıktan sonra Türkiye’ye gelmiş ve kasada saklanmak üzere Genelkurmay Başkanı’na teslim ettikten sonra sergilenmek üzere törenle Anıtkabir’e yani Mustafa Kemal Atatürk’e armağan etmişti. Sancar, Nobel Komitesi’nin geleneksel olarak Ödülle beraber verdiği üç orijinal Replika’dan birini daha önce mezun olduğu İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne, ikinci Replika’yı da çalıştığı ABD Kuzey Carolina Üniversitesi’ne son Replika’yı da doğduğu şehre ‘Mardin Artuklu Üniversitesi’ne bağışladı.

Nebil Özgentürk’ün hazırladığı belgeselde Aziz Sancar “Ben Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının ürünüyüm” diyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Altın yumurtlayan ‘tavuklar’ kesiliyor 17 Mayıs 2024 | 330 Okunma SP’ye kadın lider adayı 16 Mayıs 2024 | 843 Okunma Sanayileşme ve şehirleşmede kirlilik... Trakya’ya ‘Hıfzıssıhha’ gerek 15 Mayıs 2024 | 68 Okunma İnşaat-demir işçiliği altın değerinde oldu 14 Mayıs 2024 | 172 Okunma Emekli temmuza odaklandı 10 Mayıs 2024 | 218 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar