Atatürk’ün liderlik sırları

Hürriyet yazarı Yalçın Bayer bu hafta 'Atatürk’ün liderlik sırları' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Size önümüzdeki üç gün içinde ‘Mustafa Kemal Atatürk’ün Liderlik Sırları’ kitabını tanıtacağız.

Alman Lisesi ve Alman Aachen Teknik Üniversitesi’nden Elektrik Yüksek Mühendisi olarak mezun olan Adnan Nur Baykal çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra Türkiye ve Amerika’daki dört şirketi yönetiyor.

Dilerim bu kitabı kitapçılarda bulunur ya da yeni baskıları yapılır. Keşke yeni nesil bu kitapları okuyup da yetişse. Bir sigorta şirketinin genel müdürü Levent Nart, “Atatürk hakkında bugüne kadar yazılmış kitapların ne sayısını bilmek, ne de akademik değerini tartışmak mümkün değil. Dostum Baykal’ın titiz çalışmasının bir ürünü olan bu kitap, yaşadığımız çağda kişilerin ve kuruluşların sıklıkla ihtiyaç duydukları ‘liderlik’ kavramının ne olduğunu, onun değerli kişiliğinde anlatan bir başucu kitabıdır” diyor. Adnan Nur Baykal, kitap boyutundan daha geniş hacimde, 180 sayfalık ‘Atatürk’ün Liderlik Sırları’ kitabının daha sonra ‘Osmanlı Yönetim Anlayışı’, ‘Türklerde Yöneticilik Geleneği’ adlarıyla devam edeceğini söylüyor.

1932-1933 yılları arasında ABD’nin Ankara Büyükelçisi olan General Sherrill “Türk milletinin karakterini tespit etmek, anlamak için onun liderlerini tetkik etmekten daha isabetli bir yol ve bir vasıta yoktur” diyor.

Baykal, kitabı bir liderde olması gereken özellikler etrafında şekillendirmiş. 50 ana özellik tespit edip bunları alfabetik olarak düzenlemiş. Atatürk’ün seçme sözlerini, anekdotlarını, prensiplerini ana özellikleriyle toplamış ve kitabın sonuna Amerikalıların ‘Management Checklist’ dedikleri ‘Kendinizi Test Edin! Listesi’ni de koymuş. Her bölümün sonunda, alıntı yapılan kitaplar ve alıntı yapılan sayfalara da yer verilmiş.

ATATÜRK’TEN İLK DERS

Atatürk’ten alınacak dersler:

- Olduğunuz gibi görünün, göründüğünüz gibi olun.

- Başkalarını yanıltan, kendini de yanıltır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kamudaki ihmallerden dolayı ölümle sonuçlanan ilk dava sonuçlandı... Çorlu tren kazası kararı herkesten övgü aldı 26 Nisan 2024 | 94 Okunma Sorunları ortak kutlamaları ayrı 25 Nisan 2024 | 39 Okunma Bir yolculuğun başlangıcı... Özgün mirası korumak 24 Nisan 2024 | 50 Okunma İstanbul ve Ankara’da su fiyatları indirilmeli 23 Nisan 2024 | 47 Okunma Emekli-emekçiye soğuk duş 19 Nisan 2024 | 511 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar