Aksaray’da pancar, mısır ve yonca ‘obruk’lardan susuz kalıyor: Tarımı bekleyen tehlike

Konya’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük hububat ambarı; buğday, arpa, pancar ve yonca ekiyorlar.Yani son yıllarda ürün çeşitlenmesine gidilmiş. Hayvancılıkta önceden suyu az tükettiği için hep...

Konya’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük hububat ambarı; buğday, arpa, pancar ve yonca ekiyorlar.

Yani son yıllarda ürün çeşitlenmesine gidilmiş. Hayvancılıkta önceden suyu az tükettiği için hep küçükbaş hayvancılık yapılmış... Dünyadaki iklim değişikliği kuraklık nedeniyle Türkiye de bundan etkilenen orta kuşak ülkelerden biri... Türkiye’nin neredeyse en az yağış alan yeri Tuz gölü; bu havzada en az yağış alan ili de Aksaray... Yağışa bağlı olarak da yeraltı kaynaklarının birçoğu tüketilmiş durumda. Bu da sulama suyu konusunda üreticileri ciddi anlamda sıkıntıya sokmaya başlamış... Aksaray Ticaret Odası Başkanı Hamit Özkök’le görüşmemizde “Tek bir çözüm var, dış havzalardan su transferi yapılması. İç Anadolu Bölgesi Türkiye’nin mihenk taşıdır” diyor. Düşünüldüğü gibi Kızılırmak’tan su getirilmezse, bol su isteyen pancar, yonca, mısır ekimine elveda demek gerekecek. Aynı zamanda da son zamanlarda artan % 28 oranındaki proteinli at yarışı yapılan ülkelere yonca ihracatına da elveda demek gerekecek.

- Ankara, Konya, Kayseri, Eskişehir, Sivas, Nevşehir, Niğde, Kırşehir, Karaman, Yozgat, Kırıkkale, Çankırı ve Aksaray... Ulusal gelirin % 20’sini sağlıyor. Eskişehir’i ayırırsak, AKP’nin en yüksek oy aldığı bölge... AKP’nin oy oranı % 74’e ulaşmış Aksaray’da. Sanıyoruz ki, kimse bu oy oranını düşüremez.

- Aksaray’ın nüfusunun % 80’i tarım ve hayvancılığa dayalı geçim sağlıyor.

420 bin hektar tarım alanı bulunuyor. 227 bin büyükbaş hayvan, 750 bin küçükbaş hayvan varlığı ile peynir, kaşar, kaymak, sucuk, pastırma üretimi de öne çıkmış; Kayseri ile rekabet eder hale gelmiş.

- Aksaray, İç Anadolu’nun en büyük hayvan pazarı... Üretici isyanda, besiciler geçen yaz Avrupa ve Amerika tarafından Türkiye’ye yapılan yaptırımlara tepki gösterirken “Pazarımızda dolar ve Euro geçersizdir” yazılı pankart açmışlar. “İnadına TL” demişler ama bizim gittiğimizde pazara getirilmiş 3 binden fazla düve vardı; hayvan ticareti ile uğraşanların hepsi şikâyetçiydi. Bir üretici TV kameralarını görünce Bakan Fakıbaba’ya çatıyor, ağır da sözler ediyor; ama geneli de “750 kuruşa (ithal) saman olur mu?” noktasında toplanıyordu. Bütün suçlu bakan mı?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Altın yumurtlayan ‘tavuklar’ kesiliyor 17 Mayıs 2024 | 331 Okunma SP’ye kadın lider adayı 16 Mayıs 2024 | 843 Okunma Sanayileşme ve şehirleşmede kirlilik... Trakya’ya ‘Hıfzıssıhha’ gerek 15 Mayıs 2024 | 68 Okunma İnşaat-demir işçiliği altın değerinde oldu 14 Mayıs 2024 | 173 Okunma Emekli temmuza odaklandı 10 Mayıs 2024 | 218 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar