Adaylık yarışında eşitlik sağlanması gerekiyor... ‘Kurultay’ın kuralları nedir!

Hürriyet yazarı Yalçın Bayer bu hafta 'Adaylık yarışında eşitlik sağlanması gerekiyor... ‘Kurultay’ın kuralları nedir!' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Kurultay salonuna giriş kartla olacaksa, giriş kartları genel başkan adaylarına eşit miktarda verilmeli; il başkanlarına da delege sayıları kadar verilmeli, kartların dağıtımında eşitlik ilkesine uyulmalıdır.

Bu kurultayın, tek yanlı baskı olmadan hukuka ve demokrasi kurallarına uygun yapılmasını sağlayacak en önemli kuraldır.

Şimdi bazı hususlara dikkat çekmek istiyoruz:

- Genel Başkan olduğu için Atatürk ve ‘Altı Ok’ pankartları yanında Kemal Kılıçdaroğlu’nun pankartı ve fotoğrafı asılabilir.

- Adayların tanıtım pankartları ve dövizleri için yalnız Genel Başkan’a değil diğer adaylara da imkân verilmesi gerekir. Salonda, müzik ve slogan yayınları ve afişler yalnızca Kemal Kılıçdaroğlu’nu gösteren, Onur Akın’ın ‘Geliyor geliyor, Kılıçdaroğlu geliyor’ marşı değil; ‘Dağ başı’, ‘Onuncu Yıl Marşı’, ‘Sarı Saçlı’ ve ‘İzmir Marşı’ da çalınmalı, müzik yayınları adayların kişisel propagandasını içermemelidir.

Kurultay kendi gündemine, yönetimine, işleyişine salonunun düzenine hâkimdir; bu konularda gereken tedbirler Divan Başkanı tarafından yerine getirilir.

Kurultay Başkanlık Divanı yasa, tüzük ve yönetmelik hükümlerini tarafsız şekilde her delegeye, adaya eşitlik ilkesine uygun şekilde hareketle kurultayı yönetir ve sonlandırır. Divan Başkanı kurultaydaki oylamaları oturum ve karar nisaplarını gözeterek oylamaların hiçbir itiraza sebep olmayacak şekilde yapılmasını (işari ve açık oylama) sağlamalıdır. Divan Başkanı yazılı, sözlü öneride ve talepte bulunmak isteyen delegelerin kendisine kolay yoldan ulaşımını sağlayacak tedbirleri alır. Divan Başkanı veya Divan Kurulu’nda görevlendireceği üyeler; iş, işlem, uygulama ve sözlerinde özellikle genel başkan adaylarına karşı birisine öncelik verecek tavır ve muamelelerde bulunamazlar. Yani eşit davranırlar.

- Divan Başkanı’nın, kurultay salonunda mevcut genel başkana delegelerle görüşmesi için ayrılmış VIP dairesinin bir benzerini Özgür Özel (Örsan Öymen ve İlhan Cihaner eğer yeterli imzayı sağlamışlarsa onlara da bu imkânlar tanınır) için de tahsis etmesi gerekir. Divan Başkanı adayların konuşma sırasını, isimleri yazılı pusulaları torbadan çekerek belirler; adayların konuşma süreleri eşit olarak verilir.

(Adaylar genellikle kendisi hakkında söylenenlere cevap vermek için son konuşmacı olmak isterler. Erdal İnönü-Deniz Baykal çekişmesi olduğu kurultayda Divan her iki pusulaya da Deniz Baykal ismini yazıp torbaya attığı için çekilen kurada Deniz Baykal ilk konuşmacı olmuştu. Divan Başkanı’nın bu konuda dikkatli davranması gerekiyor. Bu hile bugün hâlâ unutulmamaktadır.)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kamudaki ihmallerden dolayı ölümle sonuçlanan ilk dava sonuçlandı... Çorlu tren kazası kararı herkesten övgü aldı 26 Nisan 2024 | 79 Okunma Sorunları ortak kutlamaları ayrı 25 Nisan 2024 | 39 Okunma Bir yolculuğun başlangıcı... Özgün mirası korumak 24 Nisan 2024 | 50 Okunma İstanbul ve Ankara’da su fiyatları indirilmeli 23 Nisan 2024 | 47 Okunma Emekli-emekçiye soğuk duş 19 Nisan 2024 | 511 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar