Adalarda faytonlar yasaklanmamalı... Bu öneriye ne dersiniz!

İSTANBUL sevdalısı mimar A. Asaf Erem, ciddi bir öneride bulunuyor:Adalardaki faytonların kaldırılacağına dair haberlere, İBB’nin de hemen Sayın Tayyip Erdoğan’ın söylemini irdelemeden Adalar’da uygulanamayacak...

İSTANBUL sevdalısı mimar A. Asaf Erem, ciddi bir öneride bulunuyor:

Adalardaki faytonların kaldırılacağına dair haberlere, İBB’nin de hemen Sayın Tayyip Erdoğan’ın söylemini irdelemeden Adalar’da uygulanamayacak bir karar ile faytonları yasaklama niyetini açıklamasına şaşırdım kaldım. Faytonlar, Adalar’ın senelerden bu yana gelen, kaldırılması yerine bana göre güzelleştirilmesi, korunması ve geliştirilmesi gereken ulaşım araçları ve nostaljik güzellikleridir. Sayın Cumhurbaşkanı’na ve Adalar Belediye Başkanı’na bir tweet attım, henüz bir cevap alamadım.

Belçikadaki Brugge’de katanalar ile çekilen çok güzel faytonlar ve pırıl-pırıl bay ve bayan fayton kullanıcılarını bir görseniz siz de bu faytonlara ve şehirlerine kattıkları güzelliklere imrenirsiniz.

İstanbul’u idare eden maalesef İstanbullu olmayanlar, daha evvel buraları hissederek yaşamadıkları için tarihi ve kültürel kentin hatıralarını ve nostaljilerini maalesef bilemiyorlar. Mesela Haliç, Sütlüce, Sahilbent gibi eski vapurlarımızı jilet yaptırmışlar ancak bir tek yetkilinin aklına o güzelim vapurları yenileyip nostaljik Boğaz turlarında kullanmak akıllarına gelmemiştir. Oysa Amerika’da Mississippi Nehri’ndeki tarihi yandan çarklı vapurların halen kullanıldığını anımsatırsam ne demek istediğimi gayet iyi anlayacağınızı ümit ederim.

Evlerimizde otomatik garaj kapılarımızda ve panjurlarımızda kullanılan yatay şarj edilebilir aküler ile donanmış ve güçlü motorlardan (rotor) faytonların arkadaki iki tekerleği de birleştirecek şekilde bir aks yapılsa ve içine de bu akülü yatay motor kullanılsa, sorun çözülmüş olur. Atlar, yokuşlarda devreye alınacak aküler sayesinde zorlanmayacak ve düşmeyecek, dolayısıyla da kendilerine eziyet edilmiş olunmayacaktır.

Adalar’da faytonların yerine konulmak istenen elektrikli minibüsler tam bir ucubedir. Eskiden Kadıköy-Bostancı-Fenerbahçe arasında çalışan açık, yazlık tramvaylardan ilham alınsaydı, şirin görselli minik minibüsleri koymayı düşünebilirlerdi belediyecilerimiz... Bu çirkinlik Adalar’a taşınamaz; sunduğum öneri dikkate alınmalıdır. Faytonları nostaljik güzelliklerine, pırıl-pırıl görselliklerine kavuşturmak ve faytoncuların da kılık-kıyafetleri kadar onlara yeni bir ruh vererek Adalar’da faytonlu ulaşımı daha konforlu, rengârenk hale getirerek yaşatmanın, İstanbul’un nostaljisini bilen biz İstanbullular için bir zevk ve görev olduğunu düşünüyorum.

GÜNÜN SÖZÜ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Emekli-emekçiye soğuk duş 19 Nisan 2024 | 147 Okunma CHP grubu savaşa hazır… Başkan yardımcılıklarına ‘temiz siyasetçi’ aranıyor 18 Nisan 2024 | 302 Okunma Tek ses, tek nefes… ‘İstanbul Parlamentosu’nun seçimlerinde ‘demokrasi’ yoktu 17 Nisan 2024 | 388 Okunma Genel Başkan Özgür Özel’in talimatı niye dinlenmiyor: Malvarlığı listeleri neden açıklanmaz 16 Nisan 2024 | 144 Okunma Türk Eğitim Vakfı, 56 yılda 286 bin burslu öğrenci okuttu! Siz de okutmak ister misiniz? 12 Nisan 2024 | 20 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar