Milas zeytinyağında öne çıkıyor

SON yıllarda zeytinyağına aldığı coğrafi işaret ve gerek yurtiçi gerekse yurtdışında katıldığı yarışmalarda kazandığı ödüllerle adından çokça söz ettiren...

SON yıllarda zeytinyağına aldığı coğrafi işaret ve gerek yurtiçi gerekse yurtdışında katıldığı yarışmalarda kazandığı ödüllerle adından çokça söz ettiren Milas’ta, 5. Zeytin Hasat Şenliği hafta sonu (3-4 Kasım) yapılıyor. Aynı tarihte Kuşadası’nda da ‘Zeytin Festivali’ var.

İlçe yüzölçümünün yüzde 22.6’sı zeytinliklerle kaplı olan Milas’ta 10 milyon zeytin ağacı bulunuyor. Milas’ta zeytin ve zeytinyağı üretimi ilçe ekonomisinin temel direği sayılıyor. Genellikle ‘memecik’ türü zeytin ağaçlarının yaygın olduğu bölgede, hasat edilen zeytinleri sıkmak için farklı kapasitelerde 73 zeytinyağı fabrikası faaliyet gösteriyor. Yörenin binlerce yıllık geleneksel ürünü olan zeytinyağının Milas’tan antik çağlarda Mısır’dan Roma’ya kadar farklı ülkelere ihraç edildiği biliniyor.

Öte yandan Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Milas zeytinyağına Türk Patent ve Markalar Kurumu’ndan coğrafi işaret alınarak yöreye özgü kalitesinin tescillenmesinin ardından Milas’ta markalı zeytinyağı üretimine ilgi de arttı. Artan ilgiyle markalı zeytinyağı sayısı da 47’ye çıkarken bunlardan 10’u kalitesini coğrafi işaret ile belgelendirmeyi başardı.

Markalı ve coğrafi işaret kalitesinde zeytinyağı üretiminin giderek artış göstermesiyle birlikte Milas’a ödüller de yağmaya başladı. Üreticileri yurtiçinde ve yurtdışında katıldıkları prestiji yüksek yarışmalardan ödüllerle dönmeye başladılar. Zeytindostu Derneği’nin geçen yıl düzenlediği yarışmada Milas’tan 5 zeytinyağı markası, farklı dallarda ödüller kazandı. Ayrıca bir Milas markalı zeytinyağı da ABD’de katıldığı ‘Dünya Zeytinyağı Yarışması’ndan altın madalya ile dönmeyi başardı. Son olarak dünyanın en önemli zeytinyağı kataloğu olan Flos Olei’nin 2019 yılına ilişkin sızma zeytinyağı sıralamasına Milas’tan Menteşe Som ve Kairos markalı zeytinyağları girdi.

5 kıtada 52 ülkeden 500 üreticinin ürettiği 779 sızma zeytinyağı arasına girmeyi başaran Türkiyede, 5 markalı zeytinyağından 4’ünün Güney Ege’den ve bunların 2’sinin de bölgeden oluşu, Milas zeytinyağının önemini bir kat daha arttırdı.

Etkinlik kaymakamlık, belediye ve diğer meslek odalarının desteği ile düzenleniyor.

FİYATLARI SURİYE ZEYTİNYAĞI DÜŞÜRÜYOR

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstanbul ve Ankara’da su fiyatları indirilmeli 23 Nisan 2024 | 47 Okunma Emekli-emekçiye soğuk duş 19 Nisan 2024 | 511 Okunma CHP grubu savaşa hazır… Başkan yardımcılıklarına ‘temiz siyasetçi’ aranıyor 18 Nisan 2024 | 302 Okunma Tek ses, tek nefes… ‘İstanbul Parlamentosu’nun seçimlerinde ‘demokrasi’ yoktu 17 Nisan 2024 | 388 Okunma Genel Başkan Özgür Özel’in talimatı niye dinlenmiyor: Malvarlığı listeleri neden açıklanmaz 16 Nisan 2024 | 145 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar