400 bin fabrika ve atölye gücü ne demektir?

İSTANBUL’da geçen hafta sonu düzenlenen ‘12. Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı’nda yerli sermayenin ortaya çıkardığı üretime dayalı yenilikleri görünce göğsümüz...

İSTANBUL’da geçen hafta sonu düzenlenen ‘12. Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı’nda yerli sermayenin ortaya çıkardığı üretime dayalı yenilikleri görünce göğsümüz kabardı.

Sivil havacılık sektöründe görülen hızlı büyüme birçok ülkeyi kıskandırıyor. Krizi aşabilmenin yolu teknoloji içeren ürün tasarlamaktan, imal etmekten ve dünyaya satabilmekten geçiyor. Parçalar basit gibi görünse de fiyatları inanılmaz. Örneğin uzun menzilli yolcu uçaklarında yatak haline gelen business class yolcu koltuğunun fiyatı 120 bin Euro’ya kadar çıkıyor. Koltukta kol koyma yeri, kemerin tokası veya ikram dağıtılan ‘troley’ derken dünyadaki havayolları bu malzemelere yılda 3 milyar dolar harcıyor.

Bu malzemeler basit gibi dursa da tasarımı uzmanlık, parçayı piyasaya vermekse ‘havacılık sertifikasyonu’ istiyor. Uluslararası testler, yazışmalar derken dünyada çok az şirket bu pazara girebiliyor.

Bu pazara girmek isteyenlerin elinden ‘THY Teknik’in Genel Müdür Danışmanı uçak mühendisi Halil Tokel tutuyor. Telefonu 24 saat açık. Bilabedel arayana doğru yolu gösteriyor. Süreçleri takip ediyor. Hem Türkiye’de hem de yurtdışında bu yerli ürünlerin kullanılması için havayollarına şart koşuyor.

Bir bakıyorsunuz İzmir’den Floran Kimya, tuvaletlerde özel bakteri ile çevreci temizlik yapıyor, kokuları yok ediyor. Yerli imalatçı Bursalı Tragger’in akülü araçları havalimanlarında kullanılıyor. X-ray Center’in geliştirdiği röntgen cihazları ABD’deki havalimanlarında bile kullanılıyor. Alsolar’ın kargo konteynerleri rakiplerine göre 8 kilogram daha hafif. Ne fark edecek demeyin, 100 uçaklık bir filoda 8 kilogramlar arka arkaya toplanıyor, ortaya bir yılda neredeyse milyon dolarlık bir yakıt tasarrufu çıkıyor.

Bir de mucitler var... Technoagre şirketinin Araştırma Geliştirme Müdürü Muzaffer Gök&c...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Emekli-emekçiye soğuk duş 19 Nisan 2024 | 89 Okunma CHP grubu savaşa hazır… Başkan yardımcılıklarına ‘temiz siyasetçi’ aranıyor 18 Nisan 2024 | 302 Okunma Tek ses, tek nefes… ‘İstanbul Parlamentosu’nun seçimlerinde ‘demokrasi’ yoktu 17 Nisan 2024 | 388 Okunma Genel Başkan Özgür Özel’in talimatı niye dinlenmiyor: Malvarlığı listeleri neden açıklanmaz 16 Nisan 2024 | 144 Okunma Türk Eğitim Vakfı, 56 yılda 286 bin burslu öğrenci okuttu! Siz de okutmak ister misiniz? 12 Nisan 2024 | 20 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar