Cağaloğlu’nda bir ‘Pembe Konak’ vardı

OKUR Erkan Çetinkaya, önemli bir sorunu gündeme getiriyor.Cağaloğlu’nda, İstanbul’un göbeğinde (İstanbul Erkek Lisesi’nin karşısında) bir tarih herkesin gözleri önünde yok oluyor. Pembe Konak veya...

OKUR Erkan Çetinkaya, önemli bir sorunu gündeme getiriyor.

Cağaloğlu’nda, İstanbul’un göbeğinde (İstanbul Erkek Lisesi’nin karşısında) bir tarih herkesin gözleri önünde yok oluyor. Pembe Konak veya Kırmızı Konak adlarıyla da anılan bina bir vakitler İttihat ve Terakki Merkez-i Umumisi olarak kullanıldı.

Enver Paşa bu binadan çıkıp beyaz ata binerek Babıali baskınını gerçekleştirmişti.

Sonra Cumhuriyet gazetesinin idare merkezi oldu. Yunus Nadi, Nadir Nadi, Burhan Felek, C.Fehmi Başkut, Elif Naci, Agop Arad, Ö. Sami Coşar, Yaşar Kemal, Sadun Tanju, İlhan Selçuk, Uğur Mumcu, Doğan Hızlan, Aydın Emeç, Emine Uşaklıgil gibi onlarca Türkiye’nin yüz akı gazeteciler ve düşün insanları ile başta Cemal Nadir, Ali Ulvi, Turhan Selçuk olmak üzere öncü çizerler bu binada çalıştılar.

Bu binada Genel Yayın Müdürleri Ecvet Güresin, Oktay Kurtböke, Hasan Cemal, Okay Gönensin, Orhan Erinç, Hikmet Çetinkaya ve bizler gibi Cumhuriyetçiler çalıştık ve güzel günler geçirdik.

Yunus Nadi’nin çocukları Nadir Nadi, Doğan Nadi, Leyla (Uşaklıgil), Nilüfer (Nun) bu binada doğdular.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstanbul ve Ankara’da su fiyatları indirilmeli 23 Nisan 2024 | 15 Okunma Emekli-emekçiye soğuk duş 19 Nisan 2024 | 511 Okunma CHP grubu savaşa hazır… Başkan yardımcılıklarına ‘temiz siyasetçi’ aranıyor 18 Nisan 2024 | 302 Okunma Tek ses, tek nefes… ‘İstanbul Parlamentosu’nun seçimlerinde ‘demokrasi’ yoktu 17 Nisan 2024 | 388 Okunma Genel Başkan Özgür Özel’in talimatı niye dinlenmiyor: Malvarlığı listeleri neden açıklanmaz 16 Nisan 2024 | 144 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar