Akciğer kanserinde alarm

ÖNCEKİ gün Türk Toraks Derneği Türkiye’deki akciğer hastalıklarının artışı konusunda bir açıklama yaptı. Hava kirliliği vb genel geçer sebepler sayıldı ve her zamanki gibi suya sabuna pek...

ÖNCEKİ gün Türk Toraks Derneği Türkiye’deki akciğer hastalıklarının artışı konusunda bir açıklama yaptı.

Hava kirliliği vb genel geçer sebepler sayıldı ve her zamanki gibi suya sabuna pek dokunulmadı. Halbuki benzer iklim, sanayi ve coğrafyaya sahip komşumuz Yunanistan’da bile kişi başına bizden beş kat fazla tütün tüketilmesine karşın bizim akciğer kanseri yıllık insidansımız Avrupa’nın en yüksek değerinde.

Peki asıl bundaki ana etken ne?

Artan küresel ısınma ve buna bağlı çevresel değişiklikler hava kirliliğini daha da arttırıyor. Uzmanlara göre, iki süreç kısır döngü halinde birbirini besliyor. Sıcaklık dalgalarına bağlı ölüm oranlarında giderek artış gözleniyor.

Sizin 28.9.2007’de yazdığınız bir yazı var... Kaçak motor yağı ile ilgili... Akaryakıttaki büyük oyunda kullanılan ve milyonlarca ton ithal edilen ’white spirit’in bu konuda en önemli neden olduğunu belirtiyorsunuz.

Bakalım kimler cesaret ve feraset gösterip konuyu gündeme taşıyabilecek? / Dr. Hakan AKDAĞ


1- Gebze Dilovası
2- Trakya bölgesi
Bize göre, solunum sistemine bağlı hastalıklarda hızlı bir kötüye gidiş var. Trakya’daki rakamlar gizlense de Fox TV’de Meliha Okur ile Merve Yıldırım ‘Benden Söylemesi’ isimli pazar günkü programlarında kanser konusundaki ‘korkutucu’ verileri çekinmeden ortaya koydular. Edirne kanser hastanesi koridorlarındaki kalabalık her şeyi anlatıyordu aslında. Akciğer, mide ve kalın bağırsak kanserleri çevre kirliliğine bağlı... Türkiye’de kanserden kaynaklanan ölümlerin başında Gebze Dilova bölgesi geliyor. İkinci sırada Ergene bölgesi var. Buna daha ciddi önlemler alınması gerekiyor; ilk başta da bölgede yeni kurulması düşünülen termik santralleri iptal etmek... / Y.B.


BENİM OY KULLANMA...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sorunları ortak kutlamaları ayrı 25 Nisan 2024 | 32 Okunma Bir yolculuğun başlangıcı... Özgün mirası korumak 24 Nisan 2024 | 50 Okunma İstanbul ve Ankara’da su fiyatları indirilmeli 23 Nisan 2024 | 47 Okunma Emekli-emekçiye soğuk duş 19 Nisan 2024 | 511 Okunma CHP grubu savaşa hazır… Başkan yardımcılıklarına ‘temiz siyasetçi’ aranıyor 18 Nisan 2024 | 302 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar