Seçim ittifakı ne anlama geliyor

SEÇİM ittifakının, MHP’nin baraj sorunu için gündeme getirildiği iddia ediliyor. Kamuoyu araştırmalarında MHP’nin kanuni seçim barajını aşma zorluğuna karşı geliştirilmiş bir...

SEÇİM ittifakının, MHP’nin baraj sorunu için gündeme getirildiği iddia ediliyor.

Kamuoyu araştırmalarında MHP’nin kanuni seçim barajını aşma zorluğuna karşı geliştirilmiş bir formül olduğu değerlendirilmesi yapılıyor.

2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu m.33; Genel baraj ve hesaplanması kenar başlığı ile, “... ülke genelinde geçerli oyların yüzde 10’unu geçmeyen partiler milletvekili çıkaramaz...” hükmünü düzenlemektedir. Yürürlükteki kanunun bu hükmüne rağmen, seçim ittifakı başlığı altındaki düzenleme ile, yüzde 10 barajı fiilen kaldırılmaktadır.

Bir kanun hükmünün etki alanını dolaylı olarak ortadan kaldırmak, velev ki bir kanun hükmü ile de olsa, ‘yasama tasarrufu ile kanuna karşı bir hile teşkil eder mi’ veya kanun yolu ile yapılması, ‘hile’ amacının ortaya koyduğu kanunsuzluğu izale eder mi, sorusu önemlidir.

Sonuç olarak Milletvekili Seçim Kanunu’nun baraj ile ilgili maddesi açıkça ihlal edilmektedir.

‘Kanun’ ve ‘hile’ yan yana gelmemesi gereken iki terim olup aksine tasarrufların, hukuk düzeninde yansıma yoluyla da olsa sonuçlar doğurması muhtemeldir.
Kanuna karşı hile ‘... failin kendi ciddi bir menfaatini temin için amir bir hükümden hileli bir şekilde kaçmak...’ olarak tanımlanıyor. Kanuna karşı hile ile kimin hangi menfaati elde ettiğine dair zahiri gerekçelerin dışında, asıl ihlal ve tecavüz, yürürlükte olan kanuna karşı yapılandır.

Bir kanun düzenlemesi ile yürürlükteki bir başka kanunun hükmünü boşa çıkarmak, yasama tasarrufu hakkının kötüye kullanılması yoluyla yasama etiğine de aykırı olup, kanuna karşı hilenin tipiklik unsurunu tartışmaya açar.

2839 sayılı kanunun 33. maddesi mülgadır içerikli...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Emekli-emekçiye soğuk duş 19 Nisan 2024 | 83 Okunma CHP grubu savaşa hazır… Başkan yardımcılıklarına ‘temiz siyasetçi’ aranıyor 18 Nisan 2024 | 302 Okunma Tek ses, tek nefes… ‘İstanbul Parlamentosu’nun seçimlerinde ‘demokrasi’ yoktu 17 Nisan 2024 | 388 Okunma Genel Başkan Özgür Özel’in talimatı niye dinlenmiyor: Malvarlığı listeleri neden açıklanmaz 16 Nisan 2024 | 144 Okunma Türk Eğitim Vakfı, 56 yılda 286 bin burslu öğrenci okuttu! Siz de okutmak ister misiniz? 12 Nisan 2024 | 20 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar