Türk Cumhuriyetleri’nden altı ülkede yapılan anket çarpıcı sonuçlar ortaya koydu: Türk dünyasında Atatürk sevgisi

Türk dünyasının nabzını yoklayan ilk resmi çalışmanın sonuçları hafta sonu Türk dünyasına duyuruldu. Uluslararası Türk akademisi altı ülkede çalışmalarını...

Türk dünyasının nabzını yoklayan ilk resmi çalışmanın sonuçları hafta sonu Türk dünyasına duyuruldu. Uluslararası Türk akademisi altı ülkede çalışmalarını yürütüyor; Azerbaycan, Türkiye, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan’da 18 yaş üzerindeki 500 kişiye, genellikle başkentlerde sorulan sorulara cevaplar alındı. İçerisinde siyaset, ekonomi, kültür, turizm, spor, tarih gibi birçok konular yer alan 60 soru yöneltildi.

Örneğin Türk dünyasında ‘Tarihi ve devlet adamlarından kimi tanıyorsunuz’ sorusunun yanıtı Atatürk ve Nazarbayev çıktı. Atatürk’ün ismi Azerbaycan’da en yüksek oranda çıktı. Azerbaycanlılar % 77.8 oranı ile Atatürk’ü en çok sevilen devlet adamı olarak belirledi. Orta Asya devlet başkanları içerisinde Nazarbayev en yüksek puanı alan lider oldu. Kırgızistan ise Erdoğan’ı seçti.

Turizmle ilgili soruda bütün ülkeler Türkiye’yi seçti. Kutsal topraklarla ilgili sorusuna Azerbaycan’da Çanakkale, İstanbul ve Sultanahmet, Ayasofya kutsal yer olarak gösterildi. Kazakistan, Ahmet Yesevi’nin türbesinin olduğu Türkistan’ı; Türkiye de Mekke-Medine, Buhara ve Ötüken’i seçiyor.

Özbekistan, Semerkant, Buhara ve İstanbul’u beğeniyor. Özbeklerin tercihi ise Emur Timur, Nakşibendi ve Ayasofya oluyor. Kırgızlar, Ayasofya ve Semermant’a oy veriyor.

‘Hangi ülkeye yatırım yapmak istiyorsunuz’ sorusuna verilen yanıtlar ilginç bir tablo ortaya çıkardı. Kazakistan ilk sırada yer alırken, Türkiye ikinci tercih edilen ülke oluyor. Türkiye’yi, Özbekistan dışındaki öteki ülkeler yatırım için uygun ülke olarak tercih ediyor.

Bilim sahasında işbirliğini artırma konusundaki soruda genç bilim adamlarının stajı ve öğrenci mübadelesi ilk sıralarda yer alıyor. Bunun yanı sıra ortak projeler geliştirmek ve ortak araştırma enstitüleri kurma önerileri ağırlık kazanıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kamudaki ihmallerden dolayı ölümle sonuçlanan ilk dava sonuçlandı... Çorlu tren kazası kararı herkesten övgü aldı 26 Nisan 2024 | 60 Okunma Sorunları ortak kutlamaları ayrı 25 Nisan 2024 | 39 Okunma Bir yolculuğun başlangıcı... Özgün mirası korumak 24 Nisan 2024 | 50 Okunma İstanbul ve Ankara’da su fiyatları indirilmeli 23 Nisan 2024 | 47 Okunma Emekli-emekçiye soğuk duş 19 Nisan 2024 | 511 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar