Toprak, gıda, su ve milli güvenlik…

İnsanlık tarihinde çıkan ilk savaşların sebepleri arasında ‘toprak kavgası’ vardır. Verimli topraklar, içinden su geçen topraklar, altında maden olan topraklar vs… Her çağda bunlardan birisi daha...

İnsanlık tarihinde çıkan ilk savaşların sebepleri arasında ‘toprak kavgası’ vardır. Verimli topraklar, içinden su geçen topraklar, altında maden olan topraklar vs… Her çağda bunlardan birisi daha stratejik görülmüş, uğrana savaşlar verilmiş.

Köylerde kardeş kavgaları da genelde toprak paylaşımı yüzünden çıkar.

Toprak, su, hava, enerji insan yaşamının devamı için hayati unsurlar. Bu yüzden milli güvenlik kavramı artık ‘toprak, su, enerji, gıda’ arz güvenliğini de kapsıyor.

Küresel güçlerin nükleer füze rekabetini bile gündemin arka maddelerine düşüren bir stratejik öncelik bu.

İnsanlığın üzerine kâbus gibi çöken küresel salgının seyri konusunda ‘aşıya endekslenen’ iyimserlik zemini çeşitli komplo teorileriyle zayıflatılmaya çalışılıyor.

2021 yılına girerken Vuhan virüsünden kurtulacağız derken şimdi de Londra virüsü piyasaya çıktı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Amerika'nın sesi… 25 Haziran 2021 | 464 Okunma Ortadoğu barışının tek umudu: Kılıçdaroğlu! 23 Haziran 2021 | 771 Okunma Görüşmenin kazancı nedir? 17 Haziran 2021 | 210 Okunma Sıcak temas ve güler yüzler… 15 Haziran 2021 | 227 Okunma ABD Başkanı'yla görüşme… 11 Haziran 2021 | 288 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar 1 yorum