Hayalet ortakla ilişki sorunu

Malum ‘Millet İttifakı’ denilen siyasi bloğun hayalet ortağı HDP. Adı konulmamış olsa da ortada siyasi temaslar, pazarlıklar, işbirlikleri var ve bunlar da sandığa yansıyan bir etki yaptı. Birçok şehirde müttefik olarak ilan edilmeyen partiler birbirlerini desteklediler.

Çok farklı ideolojik tabanlara sahip partilerin bir ittifak zemininde buluşmaya çalışması ‘paradoksal’ ve ‘araçsal bir ilişki’ ortaya koyar. Pragmatizme dayanan araçsal ilişkiler ise sürekli komplikasyonlar üretir.

Tavandaki uyumu tabanda organize etmek hiç kolay değildir. Siyasi kan uyuşmazlıkları en ufak sorunda ittifakın bünyesini derinden sarsar.

Bir araya gelebilmek için yapılan zorlamalardan bir tanesi siyasi hafızayı devre dışı bırakmaktır. CHP’nin veya HDP’nin siyasi müktesebatını, amaç ve hedeflerini geçici süre unutarak modus vivendi’ye gitmek sadece insanın kendisine yaptığı bir illüzyondur.

Tepedekilerin nefret duygusunun getirdiği bir ortaklıkla akıllarını uyuşturmaları mümkündür. Ama toplumun hafızasını uyutmak, silmek, yokmuş gibi yapmak, büyük kitleleri hipnoz etmek çok zordur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Amerika'nın sesi… 25 Haziran 2021 | 464 Okunma Ortadoğu barışının tek umudu: Kılıçdaroğlu! 23 Haziran 2021 | 771 Okunma Görüşmenin kazancı nedir? 17 Haziran 2021 | 210 Okunma Sıcak temas ve güler yüzler… 15 Haziran 2021 | 227 Okunma ABD Başkanı'yla görüşme… 11 Haziran 2021 | 288 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar