Bugün AB ile yolumuz ayrılır mı?

TÜRKİYE’nin 54 yıllık Avrupa Birliği (AB) yolculuğunda, bugün çok önemli bir gün. Türkiye-AB ilişkilerini temelden etkileyebilecek kritik oylama, tam şu saatlerde kapımızda.*Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi...

TÜRKİYE’nin 54 yıllık Avrupa Birliği (AB) yolculuğunda, bugün çok önemli bir gün. Türkiye-AB ilişkilerini temelden etkileyebilecek kritik oylama, tam şu saatlerde kapımızda.
*
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), bugün Türkiye’nin yeniden denetime alınıp alınmamasına karar verecek. Bu şu demek: 1949’dan beri üyesi olduğumuz Avrupa Konseyi, Türkiye’yi 90’lı yıllarda “denetim” altına almıştı. 2004’te AK Parti’nin iktidara gelip hemen reformlara başlamasıyla, Türkiye’yi denetimden çıkardı. Bugünkü oylamada ise, tekrar denetime alması ciddi bir ihtimal.
Bununla birlikte bu haftasonu Malta’da toplanacak AB Dışişleri Bakanları, üyelerin 3’te birinin oyuyla Türkiye ile müzakereleri askıya alabilirler. İşte bu olumsuz adımlar sonucunda da Cumhurbaşkanı Erdoğan, “referandumdan evet çıkarsa AB üyelik sürecini referanduma götüreceğiz” sözünü yerine getirebilir. Dolayısıyla şimdi herkes “yoksa AB ile yolları ayırıyor muyuz” diye merakta.

Karşılıklı güvensizlik tavanda

AB bugün kendi kendisiyle büyük bir mücadele veriyor. İngiltere’nin Brexit kararı, işsizlik, mülteci sorunu, terör... Hepsi AB’nin gitgide içine kapanmasına ve erimesine yol açıyor. Biz de aynı şekilde kendi derdimizdeyiz. Özellikle 15 Temmuz sonrasında FETÖ’ye karşı verilen mücadele ve bizim için beka meselesi olan PKK-PYD tehdidi, enerjimizi tüketiyor.

Bununla birlikte her iki tarafta da güvensizlik had safhada. 15 Temmuz sonrasında Avrupa’dan beklediğimiz desteğin gelmemesi, üstüne Türkiye’deki OHAL uygulamalarına AB ülkelerinin verdiği olumsuz tepki, arayı iyice açtı. Referandum öncesi Almanya ve Hollanda ile yaşadığımız gerginlik, AGİT ve Venedik Komisyonu raporları ve idam cezası tartışmaları da gerilimi daha da arttırdı.
*
Kaldı ki, bu güvensizliğin yüklü bir arka planı da var. AB, 2004’te Güney Kıbrıs’ı tek taraflı üye yapmakla kalmadı. Akabinde Güney Kıbrıs’ın ve dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy gibi Türkiye karşıtlarının ısrarıyla, kısa sürede 18 faslı askıya aldı.
Biz de hem bu genel tutum, hem de kendi içimize dönmemiz sonucunda, özellikle 2011 sonrasında süreci iyice yavaşlattık.

Mülteci anlaşması fırsattı

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bırak artık eski normali 28 Nisan 2021 | 262 Okunma YEŞİL TSUNAMİ 24 Nisan 2021 | 111 Okunma Yarın büyük gün 21 Nisan 2021 | 188 Okunma Assos dünyaya nefes oluyor 17 Nisan 2021 | 188 Okunma Kadının sesi Hakkari’den yükseliyor 14 Nisan 2021 | 284 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar