Vicdanlı mı, vicdansız mı?

"Kapitalizm aslında kötü bir şey değil. İnsanlardaki yeteneklerin, vasıfların ortaya çıkmasını sağlayan bir araç. Ama kapitalizmin vicdanlı olması lazım. Vicdanını kaybeden kapitalizm, beraberinde...

"Kapitalizm aslında kötü bir şey değil. İnsanlardaki yeteneklerin, vasıfların ortaya çıkmasını sağlayan bir araç. Ama kapitalizmin vicdanlı olması lazım. Vicdanını kaybeden kapitalizm, beraberinde felaket getirir. Bugün protesto edilen de zaten kapitalizm değil. Vicdanını kaybetmiş kapitalizm..."

Bunu 2011’de gazetemize söyleyen, Pepsi’nin Dünya Başkanı Indra Nooyi’di. Bugün onunla aynı şeyi söyleyen çok kişi var iş dünyasında. Gelir dağılımı adaletsizliği ve fırsat eşitsizliği arttıkça, devletler ve kamu kuruluşları eksikleri gidermeye yetişemiyor. Bu yüzden de birçok iş insanı karşı karşıya olduğumuz sorunlar için kendine vicdani, insani ve sosyal bir görev yüklüyor. Ki buna ekonomi dünyası “vicdanlı kapitalizm” (conscious capitalism) diyor.

Özel sektörün elini taşın altına koyması gerçekten hayati önemde. Çünkü her şeyden önce iş dünyası devlete göre- daha hızlı düşünebiliyor ve çok daha hızlı hareket edebiliyor. Bu yüzden toplumdaki eksikliklerin giderilmesine, sorunların çözülmesine iş insanları kesinlikle liderlik etmeli.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bırak artık eski normali 28 Nisan 2021 | 259 Okunma YEŞİL TSUNAMİ 24 Nisan 2021 | 110 Okunma Yarın büyük gün 21 Nisan 2021 | 187 Okunma Assos dünyaya nefes oluyor 17 Nisan 2021 | 186 Okunma Kadının sesi Hakkari’den yükseliyor 14 Nisan 2021 | 280 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar