‘PKK konusunda hassasız’

Üç yıllık görev süresi sona eren ve yeni atandığı Afganistan’a gitmek üzere Ankara’dan ayrılmaya hazırlanan ABD’nin Türkiye Büyükelçisi John Bass, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY)...

Üç yıllık görev süresi sona eren ve yeni atandığı Afganistan’a gitmek üzere Ankara’dan ayrılmaya hazırlanan ABD’nin Türkiye Büyükelçisi John Bass, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından yapılan referandumun sonuçlarını kendilerinin de tanımadığını belirterek, “Bölgede yeterince şiddet olduğunu düşünüyoruz ve referanduma tepki olarak buna daha fazla şiddet eklemenin durumu iyileştireceğine inanmıyoruz” dedi.

Milliyet’in sorularını yanıtlayan Bass, IKBY yönetiminin referandumu sonrasında gelinen noktada bir operasyon ihtimali olması halinde ABD’nin tepkisine ilişkin soruya, “ABD hükümetinin, bağımsız bir Irak Kürdistanını desteklemediğini söylemeliyim. Kuzey Suriye’de bir Kürt kuşağını da desteklemedik ve desteklemiyoruz. Yapılan referandumun sonuçlarını meşru olarak tanımıyoruz. Türk ve Bağdat hükümetiyle bu konuda hemfikiriz” yanıtını verdi. Bağdat ve Erbil’deki yetkililerin, bu konuya çözüm bulmak için bir araya gelmelerini önemli bulduklarını belirten Bass, “Bölgede yeterince şiddet olduğunu düşünüyoruz. Referanduma tepki olarak buna daha fazla şiddet eklemenin durumu iyileştireceği ya da farklılıkları çözeceğine ve Türkiye, ABD, Irak ile İran’ın endişelerini gidereceğine inanmıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bass, “IKBY’nin geri adım atmasını bekliyor musunuz?” sorusuna da “Bazı meslektaşlarımdan edindiğim izlenime göre, Erbil yönetiminde (çözüme yönelik) durumun ilerlemesi için bir istek var” yanıtını vermekle yetindi.

‘Hassas ve kaygılıyız’

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bırak artık eski normali 28 Nisan 2021 | 261 Okunma YEŞİL TSUNAMİ 24 Nisan 2021 | 111 Okunma Yarın büyük gün 21 Nisan 2021 | 187 Okunma Assos dünyaya nefes oluyor 17 Nisan 2021 | 187 Okunma Kadının sesi Hakkari’den yükseliyor 14 Nisan 2021 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar