Zenginin fakir hanımına zekât verilir mi?

“Zengin bir adamın fakîr olan zevcesine, başkasının zekât vermesi caiz olur mu?” Cevap: “Olur.” Çelebizâde İsmâil Âsım Efendi Yetmişdördüncü Osmanlı...

“Zengin bir adamın fakîr olan zevcesine, başkasının zekât vermesi caiz olur mu?” Cevap: “Olur.”

Çelebizâde İsmâil Âsım Efendi Yetmişdördüncü Osmanlı Şeyhülislâmıdır. İstanbul’da doğdu. 1173 (m. 1760)’da İstanbul’da vefât etti. Verdiği fetvalardan bazıları şunlardır:

“Bir kimse ölünce geriye bir kızı ve hanımı kalsa, kızı, babasının techîz ve tekfinine kendi malından belli bir miktar harcama yapsa, harcadığı kadar parayı babasının mirasından almağa kadir olur mu?” Cevap: “Olur.”

“Zengin bir adamın fakîr olan zevcesine, başkasının zekât vermesi caiz olur mu?” Cevap: “Olur.”

“Zeyd, malının zekâtı olan belli bir miktar parayı, fakir olan Amr’a vermesi için Bekir’e teslim etse, Bekir de Amr’a verse, Zeyd bu duruma pişman olsa, vermiş olduğu parayı Bekir’den geri almaya muktedir olur mu?” Cevap: “Olmaz.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Borcumu ödemek nasip eyle yâ Rabbî!.." 25 Mart 2024 | 91 Okunma Dört mezhep imâmları mutlak müctehiddirler 07 Ocak 2024 | 151 Okunma Haram işlememek için camdan atlayan genç! 06 Ocak 2024 | 323 Okunma Allah'ın düşmanına yardım etmek!.. 05 Ocak 2024 | 117 Okunma Duânın kabûl olmasının şartları ve edepleri... 04 Ocak 2024 | 207 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar