"Vahyi ve kitapları inkâr ettiler..."

“Yahudiler, Allahın kadrini gereği gibi tanıyamadılar. Çünkü; (Allah hiçbir insana, hiçbir şey indirmedi) dediler."   Seyyid Ebû Bekr ibn-i Ehdel hazretleri Hanefî mezhebi fıkıh...

“Yahudiler, Allahın kadrini gereği gibi tanıyamadılar. Çünkü; (Allah hiçbir insana, hiçbir şey indirmedi) dediler."
 
Seyyid Ebû Bekr ibn-i Ehdel hazretleri Hanefî mezhebi fıkıh âlimlerindendir. 984 (m, 1576)’da Yemen’de doğdu. 1035 (m. 1626)’da orada vefât etti. İsm-i a'zam hakkında buyurdu ki:
İmâm-ı a’zam Ebû Hanîfe hazretleri ism-i a’zamın “Allah” lafza-i celali olduğunu söylemiştir. Nitekim Allahü teâlâ, Resûlüne En’âm sûresinin doksanbirinci âyet-i kerîmesinde meâlen şöyle buyuruyor: “Yahudiler, Allahın kadrini gereği gibi tanıyamadılar. Çünkü; “Allah hiçbir insana, hiçbir şey indirmedi” dediler. (Vahyi ve kitapları inkâr ettiler.) Onlara de ki: “Mûsâ’nın insanlara bir nûr ve hidayet olarak getirdiği ve sizin de parça parça kâğıtlar hâline koyup (işinize geleni) açıkladığınız; fakat çoğunu gizlediğiniz o kitabı kim indirdi? Sizin bilmediğiniz ve atalarınızın da bilmediği şeyler, size (Peygamber diliyle Kur’ân’da) öğretilmiştir. Ey Resûlüm, sen, Allah (o kitabı indirdi) de. Sonra onları bırak daldıkları batakta oynaya dursunlar.”
İmâm-ı a’zamın talebelerinden bir kısmı bunun için bazı delîller de getirmişlerdir. Bunlardan bazıları şunlardır:
Allahü teâlâ, Mûsâ aleyhisselâma; “Şüphesiz ki ben Allahım” diye hitâb buyurdu. Eğer Allahü teâlânın ondan daha büyük ismi olsa idi, onunla hitâb buyururdu. Allah, lafza-i celâlinde bulunan husûsiyet, Allahü teâlânın diğer isimlerinde bulunmaz. Meselâ “Allah” lafza-i celâlinin evvelinde bulunan elif çıkarılınca “lillah” kalır. Bundan sonra bulunan lâ atılınca “lehü” kalır. Sonra lam da atılınca geriye “Hû (Hüve)” kalır. Bunların hepsi de Allahü teâlânın ismi şerîfine delâlet etmektedir. “Allah” lafza-i celâli ile, Allahdan başkası isimlendirilmemiştir. Bu, meâlen; “Allah, bütün göklerle yerin ve aralarındakilerin Rabbidir. O hâlde, O’na ibâdet et ve O’na ibâdet etmekte sabret. Hiç sen Allahın ismini taşıyan başka birini bilirmisin?” 
Meryem sûresi altmışbeşinci âyet-i kerîmesinin tevillerinden birisidir. “Allah” lafza-ı celâli tesniyye ve Cem (çoğul) olmaz. “Allah” lafza-i celâline mahsûs olmak üzere “Yâ Allah” derken nidâ edatı olan ye harfi ile harfi tarîf olan elif ve lam harfleri birlikte gelmiştir. Bu durum Allahü teâlânın diğer ism-i şerîflerinde olmaz. Meselâ “Yâ er-Rahmân, yâ er-Rahîm” denmez. Fakat elif-lamsız olarak yâ Rahmânü, yâ Rahîmü denir.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Borcumu ödemek nasip eyle yâ Rabbî!.." 25 Mart 2024 | 90 Okunma Dört mezhep imâmları mutlak müctehiddirler 07 Ocak 2024 | 151 Okunma Haram işlememek için camdan atlayan genç! 06 Ocak 2024 | 323 Okunma Allah'ın düşmanına yardım etmek!.. 05 Ocak 2024 | 117 Okunma Duânın kabûl olmasının şartları ve edepleri... 04 Ocak 2024 | 207 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar