Her gece kendini hesaba çekenler...

Yatarken tesbih, tahmid ve tekbir söyleyenler; muhasebe yapmış, kendini hesaba çekmiş sayılır.   Şerefüddîn İsmâil bin Ebî Bekr hazretleri Şafii âlimlerdendir. 754 (m. 1353)’de Yemen’de...

Yatarken tesbih, tahmid ve tekbir söyleyenler; muhasebe yapmış, kendini hesaba çekmiş sayılır.
 
Şerefüddîn İsmâil bin Ebî Bekr hazretleri Şafii âlimlerdendir. 754 (m. 1353)’de Yemen’de Ebyât-ı Hüseyn’de doğdu. 837 (m. 1434)’de Zebîd’de vefât etti. Bir dersinde buyurdu ki:
En kıymetli tesbih, namazlardan sonra çekilen Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahü ekberdir. Bu tesbihten sonra en kıymetli tesbih ve zikir "la ilahe illallah" demektir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(En üstün tesbih Sübhanallahi velhamdülillahi ve la ilahe illallahü vallahü ekber’dir.) (Lâ ilâhe illallah demek 99 belâyı defeder, en aşağısı sıkıntıdır.) (Temcid, yani La havle ve la kuvvete illa billah, 99 derde devadır. Bunların en hafifi sıkıntıdır.) (Zikirde "La ilahe illallah"tan, efdali yoktur.) (Zikrin efdali, la ilahe illallah, duânın efdali de elhamdülillahtır.) (Allah indinde en kıymetli söz, "Sübhanallahi ve bihamdihi"dir.) ("Sübhanallah" diyen Uhud'dan daha büyük sevaba kavuşur. "La ilahe illallah" ve "Allahü ekber" demek de böyledir.) (Gece ibadeti zor gelen, hayra mal sarf edemeyen veya düşmanla savaşmaya korkan, çok 'Sübhanallahi ve bihamdihi' desin. Bu, Allah yolunda harcayacağı bir altın dağdan daha kıymetlidir) (Zor bir duruma düşen, "Bismillahirrahmanirrahim ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim" derse, Allahü teâlâ, onu her türlü belâ ve musibetten korur.) (Cennet hazinesi olan, "Sübhanallahi vel-hamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber, vela havle vela kuvvete illa billah" demeye devam edenin ağaçtan yaprakların döküldüğü gibi günahları dökülür.) (Dilde hafif, terazide ağır ve bağışlayıcı olan Allah indinde en kıymetli iki cümle "Sübhanallahi ve bihamdihi, Sübhanallahilazim"dir.)
(Şu beş şeyi dilinizden düşürmeyin: Sübhanallah, elhamdülillah, lâ ilâhe illallah ve Lâ havle vela kuvvete illâ billâh.) (Allahü teâlânın indinde, tekbiri, tahmidi, tesbihi ve tehlili sebebiyle Müslüman olarak ihtiyarlayan bir müminden daha efdal kimse yoktur. Kur’ân-ı kerimde, Bâkıyat-üs-sâlihat [sürekli kalan iyi işler] geçmektedir. Resulullah buyurdu ki: (Bâkıyat-üs-sâlihatı çok söyleyin. Bunlar; tesbih, tehlil, tahmid, tekbir ve temciddir.)
Her gece yatarken yüz defa (Sübhanallahi velhamdü lillahi ve la ilahe illallahü vallahü ekber) okuyan kimse, yüz defa tesbih, tahmid ve tekbir söylemiş olur. Böylece, muhasebe yapmış, kendini hesaba çekmiş sayılır.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Borcumu ödemek nasip eyle yâ Rabbî!.." 25 Mart 2024 | 90 Okunma Dört mezhep imâmları mutlak müctehiddirler 07 Ocak 2024 | 151 Okunma Haram işlememek için camdan atlayan genç! 06 Ocak 2024 | 323 Okunma Allah'ın düşmanına yardım etmek!.. 05 Ocak 2024 | 117 Okunma Duânın kabûl olmasının şartları ve edepleri... 04 Ocak 2024 | 207 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar