Hak teâlâ, tevazu göstereni yükseltir

“İnsanlara teşekkür etmeyen, Allahü teâlâya şükredemez. Tevazu göstereni Hak teâlâ yükseltir. Kibredeni de alçaltır.”    Seyyid Muhammed...

“İnsanlara teşekkür etmeyen, Allahü teâlâya şükredemez. Tevazu göstereni Hak teâlâ yükseltir. Kibredeni de alçaltır.” 
 
Seyyid Muhammed Kaşâşî hazretleri evliyânın büyüklerindendir. Medîne-i münevverede doğdu. 1044 (m. 1634)’de Yemen’in San’a şehrinde vefât etti. Sohbetlerinde buyurdu ki:
“Âhir zamanda, câhil âbidler ile fâsık âlimler geleceklerdir.”
“Bir menfaatinden dolayı sana yaklaşan kimseyi gördüğün zaman, onu töhmet altında bulundur, yani onu yanına yaklaştırma, kendin için onu tehlikeli kabul et!”
“İnsanlara teşekkür etmeyen, Allahü teâlâya şükredemez. Tevazu göstereni Hak teâlâ yükseltir. Kibredeni de alçaltır.”
“Sıratta 6 şeyden suâl olunur; imân, namaz, hac, zekât, gusül ve kul hakları."
"Nefsin veya şeytanın, insanı en çok kandırdığı yol; 'Sen haklısın' dedirtir. Hak teâlâ bir kula hayır murat ederse, hep hayırlı işlerle meşgul olur.”
“Dinden bir meseleyi öğretmek, yüz bin umre sevabından kıymetlidir.”
“Bir gün İsâ aleyhisselam, üç kişi ile beraber giderken yolda iki kerpiç altın gördüler. İsâ aleyhisselam; 'Bırakın gidelim. Bu fitnedir' buyurdu. Fakat onlar tamah edip aldılar, İsâ aleyhisselam, onlardan ayrılıp gitti. Onlar da arkadaşlarından birini; 'Balta getir de, bu altın kerpiçleri parçalayıp pay edelim ve hem de yiyecek getir, yiyelim' diyerek pazara gönderdiler. O kimse pazara varınca yiyeceğin içine zehir koydu. Onları öldürüp altınların hepsine sahip olmayı düşündü. Onlar da, onu pazardan gelince, öldürüp altını aralarında paylaşmayı plânladılar. Arkadaşları pazardan gelince, onu öldürdüler. Malı aralarında pay ettiler. Sonra da arkadaşlarının getirdiği yiyecekleri yediler. O ikisi de, zehirlenip öldüler. İsâ aleyhisselam, işini bitirip tekrar oraya gelince, üç adamın da ölmüş olduğunu, altın kerpicin de, çamur kerpiçler arasında durduğunu gördü. O altına ayağı ile vurup yuvarladı ve; 'İnsanlar, birbirlerini senin yüzünden katlederler' buyurdu.”
“Ali bin Muhammed el-Mısrî, Sırrîyi Sekatî’ye tasavvufun ne olduğunu sorunca, 'Tasavvuf; yüksek ahlâktır. Böyle bir ahlâk, sahibini, yüksek ahlâk sahibi kimselerin arasına katar' cevâbını verdi."
"Ebû Hemmâm es-Sûfî’ye tasavvufun ne olduğu sorulunca; 'Nefsinin dediklerini yapmayan, nefsini ayıplayan, insanlara nasihat eden, onlara Allahü teâlânın emir ve yasaklarını öğreten, Allahü teâlâdan korkan, amel-i sâlih yapmakta gevşek davranmayan, kanaatkâr olan, hakkı bilen kimsedir' diye cevap verdi."
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Borcumu ödemek nasip eyle yâ Rabbî!.." 25 Mart 2024 | 89 Okunma Dört mezhep imâmları mutlak müctehiddirler 07 Ocak 2024 | 148 Okunma Haram işlememek için camdan atlayan genç! 06 Ocak 2024 | 320 Okunma Allah'ın düşmanına yardım etmek!.. 05 Ocak 2024 | 113 Okunma Duânın kabûl olmasının şartları ve edepleri... 04 Ocak 2024 | 205 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar