"Fakirleri sev, onlarla beraber ol..."

"Zenginlik yönünden, senden aşağıdakilere bak, senden üstünlerine bakma!.." Ebû İshâk İbrâhîm el-Ferrâ hazretleri büyük hadîs âlimlerindendir. 230 (m. 844)’de vefât etti. Rivâyet...

"Zenginlik yönünden, senden aşağıdakilere bak, senden üstünlerine bakma!.."
 
Ebû İshâk İbrâhîm el-Ferrâ hazretleri büyük hadîs âlimlerindendir. 230 (m. 844)’de vefât etti. Rivâyet ettiği hadîs-i şerîflerde Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdular ki:
Peygamber efendimiz Ebû Zerr’e (radıyallahü anh) “Sakın çok gülme. Zira çok gülmek kalbi öldürür, yüzünün nûrunu söndürür. Çok konuşmamaya çalış çünkü bu, şeytanın senden uzaklaşması için bir vesîle, dînini koruman hususunda bir yardımcıdır. Fakirleri sev, onlarla beraber ol. (Zenginlik yönünden) Senden aşağıdakilere bak, senden üstünlerine bakma. Bu, Allah’ın sana verdiği nimetleri küçümsememen için en uygun yoldur. Acı da olsa gerçeği söyle. Kendi ayıpların başkalarının ayıplarını araştırmana mâni olsun. İnsanlara kusurları sebebiyle kızma. Başkalarının hakkında bildiklerin şeyler yüzünden ayıp ve kusurları sebebiyle onlara kızman, ayıp olarak sana kâfidir" buyurdu. Sonra da eli ile göğsüne vurarak "Ey Ebû Zerr! Akıl gibi tedbir, günahlardan sakınmak gibi takva, güzel ahlak gibi asâlet yoktur” buyurdu.
Peygamber efendimize “Kadın üzerinde hakkı ençok olan kimdir?” diye sorulunca, Resûlullah; “Kadının hocasıdır” buyurdu. Diğer hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
“Cuma gününden daha faziletli bir gün üzerine, güneş doğmadı ve batmadı. O günde öyle bir saat vardır ki, o ânda müminin yaptığı duâyı Allahü teâlâ kabul eder.”
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Borcumu ödemek nasip eyle yâ Rabbî!.." 25 Mart 2024 | 91 Okunma Dört mezhep imâmları mutlak müctehiddirler 07 Ocak 2024 | 151 Okunma Haram işlememek için camdan atlayan genç! 06 Ocak 2024 | 323 Okunma Allah'ın düşmanına yardım etmek!.. 05 Ocak 2024 | 117 Okunma Duânın kabûl olmasının şartları ve edepleri... 04 Ocak 2024 | 207 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar