Üç sorun karşısında İslam

İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğinde İstanbul’da yapıldı. Türkiye G20’den sonra böylesine büyük bir toplantıya daha ev sahipliği...

İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğinde İstanbul’da yapıldı. Türkiye G20’den sonra böylesine büyük bir toplantıya daha ev sahipliği yapmış olmakla yalnızlaşma iddialarına, daha doğrusu ‘temennilerine’ bir cevap vermenin ötesinde, içeriden ve dışarıdan konulmaya çalışılan engellere rağmen küresel ve bölgesel ağırlığı artmaya devam eden bir ülke olduğunu dosta düşmana bir kere daha göstermiş oldu.

Aralarında ihtilaf olan, politik rejimleri bakımından farklı ülkelerin devlet yönetimleri bu zirvede bir araya geldi. İran Başkanı Ruhani ile Suudi Arabistan Kralı Selman, Sisi’nin Dışişleri Bakanı, Filistin Devlet Başkanı hepsi aynı zirvede, aynı bildiriye imza koydular. Zaman zaman yaşanan sorunlara rağmen ortaya çıkan işbirliği zeminlerinin, barış ve gelişme açısından yeni imkanlara kapı açma potansiyeli olduğu ortadadır.

İşbirliği ve gelişme

İstanbul Zirvesi’ne bakarak burada yapılan konuşmaları ‘Türkiye Batıdan kopuyor’ diye değerlendirmeye kalkmak ise ya uluslararası ilişkilerin mantığını kavrayamamak ya da Türkiye-Batı ilişkilerini sadece ‘bağımlılık ekseninde’, başka bir ifadeyle ‘Batı vesayetinde olması’ şartıyla kabul etmek demektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 687 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 414 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 211 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 103 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar