Toplumsal devrim darbeyi yendi

Darbelerin ortaya çıkışını, süreci hazırlayan zihniyet yapısını, ideolojiyi, toplumsal ilişkileri kısaca darbelerin sosyolojisini analiz etmeyi şimdilik bir tarafa bırakarak, son darbe girişimini ele alıp, neden...

Darbelerin ortaya çıkışını, süreci hazırlayan zihniyet yapısını, ideolojiyi, toplumsal ilişkileri kısaca darbelerin sosyolojisini analiz etmeyi şimdilik bir tarafa bırakarak, son darbe girişimini ele alıp, neden başarısız olduğunun, aktüel şartlar üzerinde durmanın daha öncelikli bir mesele olduğunu düşünüyorum. 
Bu darbe girişiminin daha öncekilerden temel farkını, cemaat diye adlandırılan, içine kapalı bir yapının yıllara uzanan sinsi çalışmalar sonucu devleti ele geçirme planının sonucu olarak, başta ordu olmak üzere devletin çeşitli kurumlarına sızarak yukardan aşağı bir darbe hazırlığının neticesi olmasıdır. “Bu tür içine kapalı, birey özgürlüğünün olmadığı, düşünce kırıntısının dahi ortaya çıkmadığı yapılarda, entelektüel bir iklimin olmayacağı aşikardır; bu tür yapılar ancak itaat kültürüne dayanan, sosyal psikolojide ‘dıştan kontrollü kişilik tipolojisi’ diye tanımlanan hastalıklı, marazi insan yetiştirebilirler.” Bu hastalıklı yapının en büyük düşmanı özgürlüktür, çünkü itaat etmek esası üzerine kurulmuş bir çeşit otoriteryan davranış biçimi üreten mekanizma kutsanır ve dokunulmazlık kazanır. Kısaca FETÖ diye bilinen terör örgütünün yapısal mekanizması budur.

DEVRİMİN LİDERLİĞİ

Bu yapının diğer bir özelliği ise dışardan müdahalelere açık olması, içine kolayca sirayet edilebilecek özelliklere sahip olmasıdır. Bunun sebepleri arasında ikisi çok önemlidir. İlki, bu tür yapılar dış müdahalelerle destek bularak hedeflerine daha kolay ulaşmayı düşünürler, özgüven eksikliğini düşünce zaaflarını böylece gidermeyi ümit ettikleri gibi, dış destekle gelen imkanlardan faydalanmak isterler. Diğeri, bu tür kapalı toplulukların hiyerarşik emir- komuta mekanizmasının düşünsel eleştiriye uzak yapısı, ‘yukardan sızmalara ve işbirlikçiliğe’ gayet elverişli bir durum oluşturur. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 687 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 412 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 211 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 103 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar