Seçimlerin anlamı üzerine

7 Haziran seçiminin bir anlamı var mı? Bu soruya cevap verirken, bu seçimin anlamını açıklarken, Türkiye'nin geçtiğimiz on yılı aşan dönemde yaşadığı değişimi sürdürerek...

7 Haziran seçiminin bir anlamı var mı? Bu soruya cevap verirken, bu seçimin anlamını açıklarken, Türkiye'nin geçtiğimiz on yılı aşan dönemde yaşadığı değişimi sürdürerek, siyasi yapının demokratikleştirilmesi yönünde kat edilen mesafeyi büyük bir yapısal dönüşümle tarihe mal etmek durumunda olduğunun üzerinde durmaya çalışıyorum. Bunun ilki yeni bir anayasa yapmak, diğeri ise başkanlık sistemine geçmek gibi iki önemli aşaması bulunmaktadır. 

Demokratikleşme sürecinin önünde bu iki yapısal dönüşümün gerçekleştirilmesi ülkenin yeni bir geleceğe yönelmesi bakımından hayati derecede önemlidir. "Türkiye'nin bugüne kadar demokratikleşme yönünde yaptığı reformların en mühim sonuçlarından birisi ise çözüm sürecinin terörü bitirme konusunda aldığı neticedir." Bu sorunun çözümü henüz tamamlanmamış olsa da gelinen nokta küçümsenemeyecek bir aşamayı işaret etmektedir. 

Terör ve siyaset 

Önümüzdeki seçim doğrudan doğruya çözüm sürecinin kaderini tayin edecek bir seçimdir. Çözüm sürecini engellemek isteyenlerin, ülkenin bütün anti demokratik kadrolarının geniş bir koalisyon oluşturarak, Türk demokrasisinin daha ileri bir aşamaya geçmesi konusunda gösterdikleri tepki ilginçtir. "Kemalistlerin, sosyalistlerin, ulusalcıların, vb.lerinin sivil anayasaya, başkanlık sistemine karşı kendilerine buldukları sözcü, ayrılıkçı hareketin siyasi kadrosundan çıkmış, bu işin öncülüğüne onların partisi soyunmuştur." 
Bugün, merkez medyanın, büyük sermayenin, batının çeşitli merkezlerinin bütün ümidini HDP'nin barajı aşamasına bağlaması tesadüf değildir. Bu siyasi yapı bugün sadece yeni anayasa ve başkanlık sistemine değil çözüm sürecinin, terörün tasfiye edilmesinin önünde de bir bariyer haline gelmiştir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 687 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 412 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 211 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 103 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar