Seçimin sonucu önceden belli olur mu?

Öncelikle bu yazının seçimden önce yazıldığını belirtmeliyim. Aslında seçim sonuçlarının belirleyen faktörlere bakılınca, sonucu önceden kestirmek mümkündür. Bu faktörler...

Öncelikle bu yazının seçimden önce yazıldığını belirtmeliyim. Aslında seçim sonuçlarının belirleyen faktörlere bakılınca, sonucu önceden kestirmek mümkündür. Bu faktörler arasında, içinde bulunan konjonktürü, partilerin bu sürece verdikleri cevabı, parti politikalarının seçim beyannamelerine yansımalarını, bu politikaların bugün ve yarın için partilere oy vermiş olanlar ve bunun dışında kalanların somut tutumlarını ne düzeyde etkileyebileceği gibi hususlar sayılabilir.

Elbette ki, Türk toplumundaki temel siyasal bölünmenin kültürel/toplumsal eksen üzerinde şekillendiğini asla göz ardı edemeyiz. Tarihsel-siyasal sürecin ortaya çıkardığı bu temel bölünmenin, modernleşme süreci derinleştikçe üstüne sosyal farklılaşmaların, ekonomik ilişkilere dayanan yeni unsurların eklenmesi kaçınılmazdır.

Partiler ne söylüyor?

Partiler ve içinde bulunulan konjonktür arasındaki ilişki, partilerin 7 Haziran’dan bu yana ülkenin yaşadığı olaylara bakışı üzerinden değerlendirilebilir. Bugün Türkiye, Suriye merkezli olmak üzere bütün Ortadoğu’yu kuşatmaya dönük yeni bir uluslararası durumla karşı karşıyadır. Bunun görünürde, ülkeye yansıyan tarafı terör şeklindedir. Türkiye’nin sürdürdüğü Ortadoğu siyasetinden rahatsız olanlar, bu politikayı etkisiz kılmak, değiştirtmek için adeta geniş bir cephe oluşturmuş bulunmaktadırlar. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 687 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 410 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 211 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 103 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar